spašavanje šuma

Klimatski skup u Egiptu: Osnovana skupina za kontrolu ispunjenja obećanja o prekidu deforestacije

07.11.2022 u 15:53

Bionic
Reading

Više od 25 država u ponedjeljak je na klimatskom skupu COP27 u Egiptu osnovalo grupaciju unutar koje će se međusobno nadzirati poštuju li obećanje o prekidu deforestacije 2030., najavivši pritom i milijarde dolara pomoći za spašavanje šuma

Prvi susret novog partnerstva kojim predsjedaju Gana i SAD održao se godinu dana nakon što je više od 140 svjetskih čelnika u Glasgowu obećalo stati na kraj deforestaciji do kraja desetljeća.

Od tada nije zabilježen veći napredak jer je samo nekoliko država uvelo strože kontrole deforestacije.

Nova skupina uključuje Japan, Pakistan, Republiku Kongo, Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje koje ukupno imaju 35 posto svjetskih šuma. Planiraju se sastajati dva puta godišnje, prenosi Reuters.

Skupini se nisu pridruži Brazil, dom amazonske prašume te Demokratska Republika Kongo čije su goleme šume utočište ugroženih divljih životinja.

"Ovo partnerstvo ključni je idući korak za kolektivno ispunjenje tog obećanja i pomoć u održavanju cilja ograničavanja globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva", rekao je u Britanac Alok Sharma, predsjedavajući prošlogodišnjim COP-om u Glasgowu.

Skupina je priopćila da je do sada isplaćeno oko 22 posto od 12 milijardi dolara javnog novca obećanog za šume do 2025. godine, odobrenih u Škotskoj.

Njemačka je ove godine rekla da će udvostručiti svoje financiranje za šume na 2 milijarde eura 2025. godine. Privatne tvrtke najavile su 3,6 milijardi dolara dodatnih sredstava.