rat na istoku

Rusi su uništili najmanje tri ukrajinska Abramsa, evo kako to rade

14.03.2024 u 18:48

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska do sada je izgubila tri tenka M1 Abrams, a još je najmanje jedan oštećen, unatoč tome što je nedostatak artiljerijskih granata primorao tu zemlju na borbu izbliza umjesto izdaleka. S obzirom na to da se za uništavanje tenkova koriste protutenkovske vođene rakete, Forbes navodi da bi se to moglo spriječiti sustavom za upozorenje na projektile, no ističe da postoje i mnogi drugi načini za uništenje tenkova

Tenkovi zapadne proizvodnje, poput Abramsa, Challengera i Leoparda, koje je Ukrajina dobila od svojih saveznika, prioritetne su mete za rusku vojsku, ne samo iz operativnih razloga, nego i zbog propagande jer se gotovo svako uništenje neprijateljske tehnike u ratu u Ukrajini objavljuje na društvenim mrežama da bi se ojačao moral vojnika i obeshrabrili protivnici.

Unatoč tome, Ukrajinci su dosad izgubili samo tri od 31 Abramsa američke proizvodnje, najmanje jedan je oštećen, a nije poznata sudbina svih članova posade kojih po tenku ima četiri. Trenutačno se čini da su ruske protutenkovske vođene rakete glavni ubojice ukrajinskih Abramsa. Ako je tako, to je uvjerljiv argument za opremanje tih tenkova sustavom za upozorenje na projektile, no postoje mnogi drugi načini za njihovo uništenje, piše Forbes.

  • +14
Tenkovi Abrams Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Tenkovi Abrams nalaze se u sastavu ukrajinske 47. mehanizirane brigade od jeseni prošle godine, a prvoga su Rusi uništili 26. veljače u borbama oko Avdiivke. Njega je uništio ruski dron koji je pogodio odjeljak za streljivo i izazvao požar. Forbes piše da je moguće da su protuprovalna vrata, koja bi inače spriječila ulazak plamena u odjeljak i 'kuhanje' streljiva od 120 milimetara, bila otvorena u trenutku udara, ali da je to teško reći sa sigurnošću.

Drugi uništeni ukrajinski Abrams navodno je pogođen laserski vođenom protutenkovskom raketom Kornet. Točnije, pogođen je relativno slabo zaštićen bok trupa tenka te je raketa, koja ima tandem kumulativnu bojevu glavu, prvim punjenjem aktivirala pričvršćeni reaktivni oklop M-19, a zatim je drugo punjenje eksplodiralo unutar spremnika. I treći Abrams uništen je protutenkovskim projektilom koji je izazvao vatru što je zapalila streljivo, a sumnja se da su zakazala protuprovalna vrata.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

U zaključku se navodi da bi sustav laserske detekcije projektila možda spasio dva od tri tenka uništena Kornetima ili sličnim projektilima, no to ne bi spriječilo gubitke od napada dronom, protutenkovskim minama, topništvom ili drugim tenkovima. M1 Abrams je težak, ali nije ništa manje ranjiv od ostalih tenkova u ukrajinsko-ruskom ratu, a u kojem ih je do sada uništeno oko šest tisuća na ruskoj i najmanje 700 na ukrajinskoj strani.