POGLEDAJTE KOJIH

Karamarko maknut sa svih osam funkcija u Vladi

23.06.2016 u 16:38

Bionic
Reading

Tehnička vlada HDZ-a i Mosta na čelu s Tihomirom Oreškovićem na zatvorenom dijelu današnje sjednice razriješila je Tomislava Karamarka dužnosti u vladi nakon što je on prošloga tjedna podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade, a donijela je i još nekoliko kadrovskih odluka te deklasificirala audiosnimku, fonogram i zapisnik zatvorenog dijela sjednice koju je održala 8. lipnja 2016. u dijelu koji se odnosi na kadrovska pitanja. Međutim, s obzirom na to da je odluka označena stupnjem tajnosti 'povjerljivo', zasad javnosti ostaje skriveno zašto je to i na čiji zahtjev učinila

Prije nego što je podnio ostavku na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko obavljao je temeljem te funkcije niz dužnosti u vladi, a vlada ga je danas nakon odrađenog otvorenog dijela iza zatvorenih vrata i tog tereta razriješila.

Karamarko je tako razriješen dužnosti predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, člana Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, predsjednika Povjerenstva Vlade za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, predsjednika Savjeta za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom i drugim međunarodnim sudovima, predsjednika Organizacijskog odbora Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016. godine, predsjednika Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom te člana Kadrovske komisije Vlade, navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice vlade.

Kako je (tehnička) vlada danas kadrovirala?

Što se tiče ostalih kadrovskih pitanja, Petru Baraću je dana ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva obrane, s danom 20. lipnja 2016. godine, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva obrane temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, a najduže do šest mjeseci.

Također, Hrvoju Žulju dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva kulture, do imenovanja glavnog tajnika Ministarstva kulture temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, a najduže do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata, razriješena je glavna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Mirna Nemet

Tko je i zašto tražio deklasificiranje odluke o 'mahnitoj podjeli fotelja'

S obzirom na to da je klasificirana oznakom 'povjerljivo', o detaljima odluke kojom je vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice odobrila sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu javnost, također, ne zna ništa. Kao ni o Odluci o deklasifikaciji audiosnimke, fonograma i zapisnika zatvorenog dijela 27. sjednice Vlade Republike Hrvatske, održane 8. lipnja 2016. godine, u dijelu koji se odnosi na kadrovska pitanja.

Podsjetimo, bila je to posljednja prava sjednica vlade koja je tada uobičajeno iza zatvorenih vrata, a u osvit potvrde svojega pada u Saboru i novih izbora, imenovala osamdesetak novih članova državnih tijela, zavoda, agencija i zaklada, uključujući i novi sastav Upravnog odbora Zaklade Kultura nova.

Također, vlada je na toj posljednjoj sjednici izglasala i novi sastav Nadzornog odbora Ine iz kojeg su razriješeni Siniša Petrović, Željko Perić i Mladen Proštenik, a imenovani Damir Vanđelić kao predsjednik te članovi Dario Čehić i Luka Burilović, a kao predstavnik RH u Glavnoj skupštini Ine imenovan je Tomislav Panenić. Valja, međutim, podsjetiti kako će, s obzirom na to da je Ina na popisu poduzeća od strateškog značaja, ta imenovanja ponovno doći na dnevni red nakon izbora po formiranju nove vlade.

Što je još tehnička vlada odlučila iza zatvorenih vrata?

Na zatvorenom dijelu 28. sjednice vlada je još odgovorila na pisma službenih obavijesti Europske komisije vezana uz odgovorno i sigurno zbrinjavanje istrošenoga goriva i radioaktivnog otpada te očuvanje divljih ptica, kao i na obrazložena mišljenja Europske komisije u vezi sa sigurnošću zračne plovidbe te alternativnim rješavanjem potrošačkih sporova i otpada.

Odgovori koje je vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje, baš kao ni pregovaračke pozicije koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije; a danas je, između ostalog, aktualni tehnički postav Banskih dvora u tom smislu usvojio određena stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu idući tjedan, priopćeno je iz vlade.