AUTONOMNa ŽENSKa KUĆa

Kakvu poruku šalje Tomašević? 'To nije strašno, samo sam pretukao svoju ženu'

03.10.2017 u 15:54

Bionic
Reading

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb reagirale su na vijest da je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević priveden zbog nasilja nad svojom suprugom. Pitaju se kakvu je poruku župan poslao

Aktivistice AŽKZ-a u priopćenju postavljaju pitanje kakav primjer i poruku župan Tomašević šalje svim nasilnim muškarcima, ne smo u svojoj županiji već u cijeloj državi. 'Nije teško zaključiti poruka glasi – 'to što sam učinio nije strašan krimen, samo sam pretukao svoju vlastitu ženu'. Tragičan stav, još tragičnija poruka koju je svojim nasilnim ponašanjem poslao u javnost', poručuju iz te organizacije.

Podsjećaju i na slučaj dožupana požeško-slavonske županije Vedrana Neferovića koji je nedavno, u statusu požeškog gradonačelnika, pretukao novinara lokalnog portala. 'Obje nasilne osobe koje 'pod normalno' smatraju da su šake i nasilje prihvatljiv oblik komunikacije kada su na osobnoj razini nezadovoljni, zahtjevaju trenutnu ostavku na sve javne funkcije koje obnašaju, podrazumijevajući i zabranu budućeg javnog angažmana i djelovanja. To je najmanje što mogu i moraju učiniti', poručuju iz Autonomne kuće Zagreb.

Izrazile su slaganje s jednim od komentara na društvenim mrežama povodom tog događaja - da će 'na kraju on dobit odštetu za duševne boli i ozljedu šake, a žena će u zatvor ili ako ima dobrog odvjetnika, bude se izvukla sa uvjetnom'.

  • +12
Alojz Tomašević Izvor: Pixsell / Autor: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Iz Autonomne kuće su uputili kritiku na tvrdnju glasnogovornice požeško-slavnosnke policije Ivane Radić 'da policija ne daje informacije kada je u pitanju obiteljsko nasilje, zbog zaštite žrtve.'

'Na taj način policija skriva identitet visokopozicionirane osobe u političkom životu Hrvatske koja je nasilnik, a ne štiti njegovu žrtvu. Važno nam je ispraviti netočnu informaciju. U ovom slučaju ne radi se o obiteljskom, već o partnerskom nasilju. Žalosno je da policija ne razlikuje različite oblike nasilja', navode.

Netočnima ocjenjuju dio izjave policije da takvo postupanje štiti žrtvu. 'Javna blamaža i prozivanje počinitelja, pogotovo ako obnaša važnu funkciju u službi građanstva, nužno treba prokazati i policija. Takve osobe nisu prihvatljive za obavljanje javnih dužnosti zbog svojeg nasilnog karaktera', poručuju u priopćenju.