AFERA HYPO

Kako su Kultererovi traktori preorali Istru

19.06.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo austrijskog parlamenta o aferi Hypo ovih dana bavi se bizarnom pričom propale pazinske tvrtke Puris, koju je Hypo banka pod vodstvom Wolfganga Kulterera izdašno kreditirala. Štoviše, sada se pokazalo da su traktori u Kultererovom osobnom vlasništvu orali Purisove njive u Istri, što bivši bankar objašnjava time da je bio prevaren od svojih poslovnih partnera

Kako javlja bečki dnevnik Der Standard, novi detalji afere Hypo isplivali su na ispitivanjima istražnog povjerenstva austrijskog parlamenta o političkoj pozadini najvećeg bankovnog skandala u povijesti Austrije. Riječ je o odnosu u međuvremenu propalog pazinskog Purisa s Hypo bankom, odnosno njenim dugogodišnjim predsjednikom Uprave Wolfgangom Kultererom, te vezama s tvrtkom za konzalting WBG, koja je bila u vlasništvu Kultererove supruge i prijatelja Gerharda Prassera, a od 2006. i u Kultererovom.

Der Standard piše kako su 2002. u Upravu Purisa stigla dvojica Austrijanaca iz tvrtke WBG, Olav N. i Roland M., te su mjesečno primali plaće u iznosu od 4400 eura, a sve je to bilo dio dogovora s Hypo bankom koja je izdašnim kreditima pokušala sanirati posrnulu prehrambenu kompaniju. Kulterer danas – preko odvjetnice Ulrike Pöchinger – objašnjava da je sve bilo po zakonu te da je poslovanja Purisa i WBG-a nadgledala revizorska kancelarija Confida, no ona je, doduše, imala isti zadatak i u slučaju Hypo banke, a očito ga nije najbolje obavila. Confida je, pravda se Kulterer preko odvjetnice, razvila model upravljanja WBG-om i Purisom te to navodno nije imalo nikakve veze s Hypo bankom.

Confida je sudjelovala i u preuzimanju Purisa 2002, kada je ova pazinska tvrtka završila u vlasništvu klagenfurtske firme naziva – Puris GmbH. Sve to je pak kreditima financirala Hypo banka, a prvi službeni vlasnik klagenfurtskog Purisa bio je već spomenuti Kultererov prijatelj Gerhard Prasser. Uskoro je u vlasništvo Purisa ušla i firma iz Lihtenštajna, Oziris, i firma IEK, kojoj je Kulterer bio jedan od suvlasnika. Godine 2006. Puris je za jedan euro prodan Hypo banci.


Kulterer poriče da je ikad imao direktne veze s Purisom, iako austrijski novinari spekuliraju da je u jednom trenutku zapravo postao tajni vlasnik ove prehrambene tvrtke. Tvrdi da su mu podvalili dokumente na kojima su njegovi potpisi.

Ipak, ostaje činjenica da su austrijski novinari iskopali podatak kako su se na Purisovim njivama u Istri tada mogli vidjeti traktori u osobnom vlasništvu – Wolfganga Kulterera! Dapače, kao pedantni Austrijanac na njih je stavio i pločice sa svojim imenom i adresom.

Objašnjenje koje je Kulterer ponudio glasi: slučajno je menadžerima Purisa spomenuo kako je svoje stare traktore - s obzirom na to da je posjedovao veliko seosko imanje u Koruškoj - zamijenio novima, pa su oni odlučili kupiti stare Kultererove traktore i dopremiti ih u Hrvatsku. Zanimljivo, u poslovnim dokumentima Purisa iz 2003. može se naći da je Puris platio 1680 eura za transport traktora do Pazina, ali nema dokaza da su oni doista kupljeni. Der Standard je okarakterizirao Kultererovo objašnjenje kao 'neuvjerljivu priču'.