institut za društvena istraživanja

Kako potaknuti školarca da uči bolje, brže i lakše? Dajte mu, za početak, da pogleda ovaj video

06.04.2020 u 12:38

Bionic
Reading

U izvanrednim okolnostima nastave na daljinu mnogi su roditelji preuzeli ulogu učitelja, pa tako uz standardno motiviranje djece da uzmu knjigu u ruke i odrade domaću zadaću sada pojačano kontroliraju usvojena znanja. Cijeli taj proces nerijetko je popraćen frustracijama i osjećajem nemoći, no od danas roditelji mogu računati na konkretnu pomoć Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu

Centar za istraživanja i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (CIRO – IDIZ) izradio je za Ministarstvo znanosti i obrazovanja seriju edukativnih videomaterijala s ciljem poticanja kompetencije 'učiti kako učiti' kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Stručnjake u ovom projektu predvodi Boris Jokić, viši znanstveni suradnik Instituta na projektu Evaluacija nastavnih programa i razvoj modela kurikuluma za obavezno obrazovanje.

Kako bolje, brže i lakše učiti? - za učenike 1.-4. razreda osnovne škole Izvor: Društvene mreže / Autor: Institut za društvena istraživanja

'U trenutku kad su svi na rubu živaca i kada se čini da je sve stalo, možda je odlično vrijeme da pokušamo svi zajedno naučiti kako učiti. Premda bi to trebao biti središnji dio škole, nažalost ni danas, baš kao niti u vrijeme kada su se školovali roditelji današnjih školaraca, tome nije tako. Svi kažu 'moraš učiti za školu', 'učiti je važno', ali malo tko je rekao kako se to bolje, lakše i učinkovitije uči.

Ova serija videa namijenjena je djeci i nadamo se da će oni shvatiti točno što smo htjeli poručiti, a između ostaloga to je da se uči za školu, ali i da su izvori učenja baš svugdje oko nas. Pokušat ćemo im savjetovati kako se motivirati za učenje kad im se to baš ne da, kako učiti kada si preplavljen emocijama, a na samom kraju dat ćemo im i neke vrlo praktične savjete kako bolje učiti', najavio je Jokić za tportal.

Kako bolje, brže i lakše učiti? - za učenike 5.-8. razreda osnovne škole Izvor: Društvene mreže / Autor: Institut za društvena istraživanja

Videomaterijali su prilagođeni učenicima razredne nastave, predmetne nastave i srednjoškolcima, a s Instituta pozivaju da ih pratite svaki ponedjeljak, srijedu i petak, počevši od danas, na kanalu Instituta na Youtubeu, kanalu Škola na trećem na YouTubeu ili na televizijskim programima koji emitiraju sadržaje nastave na daljinu.

  • +22
Nastava na daljinu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX