VREMENSKA PROGNOZA

Još danas opasno vrijeme na dijelu Jadrana, evo što slijedi za vikend

28.03.2024 u 07:04

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se u četvrtak očekuje promjenljivo i razmjerno vjetrovito. Uz više oblaka ponajprije će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskoj te središnjoj Hrvatskoj biti kiše uz mogućnost grmljavine. Na istoku unutrašnjosti i u Dalmaciji dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 °C, u gorju niža.

Ujutro i dio prijepodneva u Zagrebu očekuje se barem djelomice sunčano. Od sredine dana promjenljivo oblačno te na širem području grada uz mjestimice malo kiše ili poneki lokalni pljusak. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadnjak s olujnim udarima, osobito sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 18 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog Krunoslav Mikec najavio je za HRT da će Veliki četvrtak na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima te relativno vjetrovit, uz ponegdje jak jugozapadni vjetar, osobito poslijepodne. Najviša dnevna temperatura između 18 i 21 °C, a najniža jutarnja od 8 do 10 °C.

Podjednake jutarnje vrijednosti u središnjoj Hrvatskoj, a najviše dnevne bit će niže nego na istoku - od 15 do 18 °C. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje će pasti malo kiše, pa i u obliku pljuskova, većinom sredinom dana i popodne. Bit će i vjetrovito, također uz jugozapadnjak.

Na jugozapadni vjetar treba računati i u Gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom pak Jadranu jugo, mjestimice jako i olujno. Mjestimična kiša padat će uglavnom poslijepodne, pri čemu će lokalno biti i pljuskova, ali i sunčanih razdoblja. Valja napomenuti kako iznad 1000 metara može biti i snijega, te da je ponegdje u Gorskom kotaru moguća veća količina kiše.

Promjenjiva naoblaka i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije gdje također može biti kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska, posebno na sjeveru. Uz ponegdje jako jugo s olujnim udarima more će biti umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito. Temperatura zraka tijekom dana od 15 do 18 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne na sjevernom Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru, razmjerno nepovoljne u ostatku zemlje. Atmosfera će još uvijek biti nestabilna, a uz izražen južni vjetar, meteoropati i kronični bolesnici mogu osjećati umor, manjak energije i glavobolju. Kronični bolesnici mogu imati pojačane tegobe od kojih inače pate, pa im savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora.

I na krajnjem jugu naše domovine najviša temperatura zraka bit će između 15 i 18 °C. I pritom razmjerno vjetrovito s jugom, a sunčanog vremena će biti više nego drugdje na Jadranu. No, lokalno je u noći i ujutro te ponovno navečer moguća prolazna kiša, pa i u obliku pljuskova."

'Na kopnu od petka djelomice sunčano, u subotu u većini područja i sunčanije. Temperatura zraka zamjetno će porasti pa će uskrsni vikend obilježiti vrijednosti ponegdje i oko 25 °C, pri čemu će i dalje puhati jugozapadni i južni vjetar, najjače u petak. Malo je kiše moguće uglavnom u Gorskom kotaru u petak i nedjelju. I na Jadranu najjoblačnijem sjevernom dijelu mjestimična kiša izgledna je u petak i nedjelju. Pritom će kraj Velikog tjedna obilježiti vjetrovito vrijeme s jugom te će biti toplije nego u četvrtak, uz više sunčanog vremena prema jugu', prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.