ljudska prava

Iran osudio dvije novinarke zbog optužbi povezanih s Mahsom Amini

22.10.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Iranski revolucionarni sud izrekao je duge zatvorske kazne dvjema novinarkama zbog njihovog izvještavanja o smrti u pritvoru Kurdkinje Mahse Amini prošle godine, izvijestili su u nedjelju državni mediji.

Smrt 22-godišnje Amini u rujnu prošle godine dok je bila u pritvoru ćudoredne policije zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa odijevanja pokrenula je višemjesečne masovne prosvjede diljem Irana, predstavljajući najveći izazov za iranske vjerske vođe u više desetljeća.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da su Nilofar Hamedi i Elaheh Mohamadi osuđene na 13 odnosno 12 godina zatvora zbog niza optužbi, uključujući suradnju s vlastima SAD-a i djelovanje protiv nacionalne sigurnosti.

Odvjetnici dvije novinarke odbacili su optužbe.

"Dobile su po sedam godina, odnosno šest godina za suradnju s neprijateljskim vlastima SAD-a. Zatim svaka po pet godina zatvora za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti i svaka po jednu godinu zatvora za propagandu protiv sustava", izvijestila je IRNA.

Hamedi je privedena nakon što je slikala Aminine roditelje kako se grle u teheranskoj bolnici gdje je njihova kći ležala u komi, a Mohamadi nakon što je pratila njezin sprovod u kurdskom rodnom gradu Saqezu, gdje su počeli prosvjedi.

IRNA je prenijela da su presude podložne žalbi.

Ako se presude potvrde vrijeme koje su žene već provele u zatvoru Evin, gdje se drži većina političkih zatvorenika, bit će uračunato u kaznu, navodi pravosudna novinska agencija Mizan.

Priopćenje koje je objavilo iransko ministarstvo obavještajnih službi u listopadu prošle godine optužilo je Mohammadi i Hamedi da su agentice Središnje obavještajne agencije Sjedinjenih Država.

"Postoje dokumentirani dokazi o namjernim vezama Hamedi i Mohammadi s određenim subjektima i pojedincima povezanima s vlastima SAD-a", izvijestio je Mizan.