PREKID VATRE

Hamas nezadovoljan prijedlozima Izraela za produljenje primirja

29.11.2023 u 22:48

Bionic
Reading

Hamas smatra da izraelski prijedlozi za produljenje primirja koje završava u četvrtak ujutro "nisu optimalni" u ovoj fazi, rekao je izvor iz palestinskog islamističkog pokreta za AFP u srijedu navečer.

On je rekao da svakom razgovoru o razmjeni treba prethoditi "prekid (izraelske) agresije i ukidanje blokade koja guši Gazu”.

Pregovori o produljenju prekida vatre u Gazi između Izraela i Hamasa nastavljeni su preko posrednika u srijedu, posljednjeg dana ranije dogovorenog i jednom produljenog primirja.

U međuvremenu nastavilo se oslobađanje talaca.

Šestog dana prekida vatre, izvor blizak Hamasu rekao je da su izraelski taoci predani Međunarodnom odboru Crvenog križa. Nije rekao koliko ih je u pitanju.

Izraelska vojska rekla je da su deset Izraelaca i četiri tajlandska taoca na putu za Izrael.

Za njih bi trebalo biti oslobođeno 30 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, po sporazumu koji su ispregovarali Katar, SAD i Egipat.

Hamas je nešto ranije objavio da su oslobođene i dvije ruske taokinje, ali izvan sporazuma o prekidu vatre. One su stigle u Izrael preko Egipta.

Izrael kaže da su Hamasovi militanti ubili 1200 ljudi i uzeli oko 240 talaca u iznenadnom napadu 7. listopada. Izrael je usmjerio svoju odmazdu protiv Hamasa u Gazi te je bombardirao iz zraka, nametnuo joj opsadu i pokrenuo kopnenu ofenzivu.