IZGUBLJENI U NEKRETNINAMA

Gubitk Orco grupe 227 milijuna eura

28.03.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Neto gubitak češke grupe za razvoj nekretnina Orco Property Group više je nego upeterostručen u 2013. a prihodi su naglo pali, pa je najavljena prodaja pojedinih projekata

Grupa je tako u 2013. zabilježila neto gubitak od 227 milijuna eura, u odnosu na 41,9 milijuna eura koliko je iznosio u 2012., navodi se u jučer objavljenom godišnjem izvješću.

U Orcu izdvajaju 252 milijuna eura rezervacija, otpisa i prilagodbe vrijednosti, pri čemu više od polovine tog iznosa otpada na nedovršen stambeni toranj Zlota 44 u Varšavi. Navode i 25,6 milijuna eura otpisa u hotelskom portfelju Sunčani Hvar u Hrvatskoj

Najavljuju stoga prodaju projekta Zlota i rješavanje pitanja refinanciranja u slučaju Sunčanog Hvara, kojem je po njihovom viđenju hitno potrebno financijsko restrukturiranje zbog visoke razine zaduženosti.


Prihodi Orco grupe pali su u 2013. na 145,9 milijuna eura, što znači da su gotovo prepolovljeni u odnosu na 2012. kada su iznosili 244,7 milijuna eura.

Prošlog tjedna kompanija je objavila da njezin osnivač Jean-Francois Ott napušta mjesto izvršnog direktora ali da će ostati predsjednik uprave.

Upravu sada kontrolira češki ulagač u nekretnine Radovan Vitek, koji je 2012. postao najveći dioničar Orco grupe. Vitek je preusmjerio fokus grupe na njemačku podružnicu koja je ovog mjeseca najavila prvu akviziciju u području nekretnina u sedam godina.

Orco je u prosincu 2013. ponovo pokrenuo postupak međunarodne arbitraže u sporu s Hrvatskom oko hotelske grupe Sunčani Hvar, nakon neuspjelih pokušaja dvije strane da pronađu rješenje za stabilizaciju hrvatske kompanije i definiraju novi dioničarski ugovor.