obraćanje šefa SDP-a

Grbin: Rijeke pravde kreću u pobjedu i Z..., ne smijem to reći, kreće u pobjedu

21.03.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a jučer dogovorilo koliko će mjesta na listama prepustiti partnerima, jutros se iz središnjice stranke javnosti obratio predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Grbin je govorio o odlukama s jučerašnje sjednice Predsjedništva SDP-a.

'Kad nas partneri obavijeste da je dogovor prošao njihova tijela, onda ćemo vas obavijestiti kada ćemo parafirati dogovor', kazao je.

'Naša koalicija će se zvati Rijeke pravde. A rijeke pravde dolaze u Hrvatsku 17. travnja i Hrvatska će nakon toga biti bolja', poručio je. Pozvao je sve građane na prosvjed 23. ožujka u pet hrvatskih gradova.

'Isto tako, pozivam ih da sa svim građanima izađu na izbore. Bez njih nema rijeke pravde. Jer Hrvatska mora biti bolja za pojedince, a ne brojne druge koji su se okoristili i nadam se da će odgovarati zbog toga', rekao je Grbin.

'Naša stranačka tijela ne traju pola sata. Kod nas se na stranačkim tijelima razgovara i donesu se odluke. Ali nikada do sada nisam niti ću komentirati što je rekao netko od mojih kolega na tom tijelu. Rasprava je bila otvorena i iskrena, ukazano je na neke dobre i ne tako dobre stvari, a odluka je donesena većinom glasova. SDP kreće u pobjedu, Rijeke pravde kreću u pobjedu i Z..., ne smijem to reći, kreće u pobjedu', pojasnio je Grbin kako je prošla rasprava na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva. Kazao je da imena na listama nisu definirana, ali jest raspored koalicijskih partnera na njima.

  • +3
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

'Sam sporazum je mrtvo slovo na papiru ako iza njega ne stoji nešto više, a to su povjerenje i međusobno povjerenje', poručio je.

'Neki će reći - previše popustljiv, neki - nisi dao dovoljno. A istina je u oku promatrača', kazao je upitan je li bio previše darežljiv prema partnerima. Na pitanje je li Zoran Milanović sudjelovao u kreiranju lista, Grbin je kazao da o njima odlučuje SDP. Odgovarajući na pitanje jesu li koalicijski partneri uvjetovali mjesta na listama rekao je da su razgovarali te da su ucjene za njega dealbreaker. Upitan o onima koji su odlučili napustiti koaliciju, Grbin je kazao da im želi sreću na izborima. 'Za onima koji su otišli svojim putem, za njima neću plakati. Na njih se više ne mislim osvrtati', kazao je. Razgovori s Možemo! o točkastoj koaliciji, kaže, potrajat će još nekoliko dana.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

'U Hrvatskoj ima još razumnih ljudi, nisu svi pomahnitali. Oni koji još znaju pročitati Ustav i zakone i međunarodne povelje. Iako i od ovih devet koji su glasali za ovo ima onih koji sve razumiju, ali glasaju iz interesa', komentirao je izdvojeno mišljenje ustavnih sudaca. Novinari su ga pitali za komentar izjave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a koji je koaliciju oporbe nazvao potočićem.

'On je kandidat na ovim izborima, bit će nositelj u 6. izbornoj jedinici. Nakon toga okupio je oko sebe policajce i koristi hrvatsku policiju za izbornu promidžbu. Taj čovjek je dvoličan, radi što ne bi smio, ali ne vidim da su DIP ili Ustavni sud skočili da bi ga zaustavili. A što se tiče potočića, on se pretvara u rijeku, odnekud krećemo', kazao je šef SDP-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

Izbjegao je konkretan odgovor na pitanje je li opcija da Milanović bude kandidat na europskim izborima. 'O tome se nije raspravljalo na stranačkim tijelima. Ta misao na moj um do ovog trenutka pala nije, a hoće li u narednim danima, to vam ne mogu reći', poručio je Grbin. Upitan je li opcija da Milanović podnese last minute ostavku, Grbin je kazao: 'Na to pitanje ne smijem odgovoriti. Naši partneri vam smiju odgovoriti, HDZ vam može odgovoriti, ali ja vam zbog Ustavnog suda ne smijem odgovoriti. A imao bih što reći.'

Na pitanje tko SDP-u radi PR, Grbin je kazao: 'Nema samo jedne osobe koja je ključna i, oprostite mi što sam emotivniji, ali ne bih mogao ni bez vas. I u vašoj profesiji ima nekih koji su kukolji i koji se ne bi trebali nazivati novinarima. Ali postavljali ste ključna pitanja i neki i pobrali jezikovu juhu. I kad me pitate koji je ključni PR savjetnik, nema jedne osobe, ključni su ljudi Hrvatske.'