CENTAR DOBRO PROŠAO

Milanović ugušio pobunu splitskog SDP-a protiv Puljka: Doznajemo kako bi trebala izgledati 'južna lista'

20.03.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Ivica Puljak i njegova stranka Centar među prvima su požurili pozdraviti kandidaturu Zorana Milanovića za SDP-ovog premijera, još i prije nego što je Ustavni sud izdao upozorenje da se o tome ne smije govoriti u javnosti, a radikalna promjena političke dinamike koju je Milanović izazvao tim potezom odrazila se i na stav SDP-ovaca prema samom Puljku

Prije samo dva tjedna velik dio njih oštro se protivio koaliciji, a sada je oštrica vidljivo otupila.

'Imamo puno zamjerki na njegov račun, ali te zamjerke nisu ni blizu našem stavu o HDZ-u, koji pod hitno treba skinuti s vlasti', rekao je za tportal jedan od viđenijih SDP-ovaca.

Na slaganje i izgled stranačkih izbornih lista pojava Zorana Milanovića evidentno je djelovala poput apaurina, pa čak i u Dalmaciji, iz koje je dosad dolazilo najviše disonantnih tonova. 'Da je o svemu odlučivao isključivo Peđa Grbin, otpori bi sasvim sigurno bili veći. Kada se Milanović pojavio, svi su utihnuli i zavladao je optimizam, teško da će sada netko javno kontrirati', kaže nam drugi SDP-ovac.

O samim listama Predsjedništvo SDP-a raspravljat će večeras, a konačnu odluku donijet će Glavni odbor idućeg ponedjeljka.

Po neslužbenim informacijama, Puljkovoj stranci Centar pripast će dva mjesta na listi u Desetoj izbornoj jedinici. Prethodnih dana špekuliralo se da će se Marijana Puljak naći na drugom mjestu, odmah iza nositelja Ranka Ostojića, dok bi se suprug Ivica zadovoljio zadnjim mjestom, s kojega bi lovio preferencijalne glasove za ulazak u Sabor.

Čini se da će raspored ipak biti nešto drugačiji.

'Jedno prolazno i jedno granično mjesto rezervirano je za Puljka i njegovu stranku', tvrdi tportalov izvor iz SDP-a.

  • +13
Ivica Puljak sa suradnicima slavi izbornu pobjedu 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Kako ondje zasad procjenjuju da bi u Desetoj izbornoj jedinici mogli dobaciti do četiri mandata, jednog više nego na prethodnim izborima, jasno je da bi Centru po toj logici pripalo drugo te četvrto ili peto mjesto na zajedničkoj listi.

No iz Puljkove stranke šalju signale da očekuju svoje kandidate i na listama u drugim izbornim jedinicama, prije svega u Devetoj, a moguće čak i u Prvoj, zagrebačkoj - ako ne na prolaznim ili graničnim, onda barem na utješnim pozicijama, s kojih također mogu loviti preferencijalne glasove i barem teoretski se nadati ulasku u Sabor.

U samom SDP-u u međuvremenu vlada velika gužva jer je jasno da je znatno više kandidata nego mjesta na listama. Po sadašnjoj situaciji, visoka mjesta mogu očekivati gradonačelnica Supetra Ivana Marković i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

'Tu je još i gradonačelnik Trogira Ante Bilić, koji je u vrlo dobrim odnosima s Milanovićem, Branko Grčić i mnogi drugi. Sva sreća da je barem Arsen Bauk na listi u Prvoj izbornoj jedinici', šali se jedan SDP-ovac.

Paralelno sa sastavljanjem izbornih lista u ovoj stranci zapravo se odmjeravaju snage za predstojeći proces unutarstranačkih izbora. Još prije nekoliko godina formirana je neslužbena grupacija nazvana 'Neretvanska skupina', a uglavnom je čine SDP-ovi gradonačelnici mlađe i srednje generacije koji danas vode Ploče, Ogulin, Kastav, Jastrebarsko, Umag, Zlatar i druge gradove. U neslužbenim razgovorima može se čuti da su oni uglavnom nezadovoljni prohodnošću stranačkih struktura i činjenicom da 'nova lica' sporo nadiru na nacionalnu scenu te da sadašnje vodstvo čini sve da ova grupacija ne bi iznjedrila svog kandidata za predsjednika stranke.

To bi, kako se već mjesecima špekulira, trebao biti predsjednik dubrovačko-neretvanskog SDP-a i gradonačelnik Ploča, liječnik Mišo Krstičević.