oborinska odvodnja

Grad Zagreb ulaže 22 milijuna eura u sprječavanje poplava

24.01.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Grad Zagreb ulaže gotovo 22 milijuna eura u sprječavanje urbanih poplava, a sporazumom s Vodoopskrbom i odvodnjom (ViO) prenio im je poslove gradnje, upravljanja i održavanja građevina urbane oborinske odvodnje na području grada

Kako preciziraju u srijedu u priopćenju, riječ je o programu vrijednom 21.8 milijuna eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Cilj te investicije u urbanu oborinsku odvodnju je izbjegavanje urbanih poplava, naglasio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pojasnio je i kako je većina zagrebačkog sustava odvodnje projektirana i izgrađena kao mješoviti sustav. "To znači da se istim kanalima odvode fekalne i oborinske vode. Među posljedicama klimatskih promjena, po svom utjecaju na urbana područja posebno se ističu sve češće vrlo obilne kiše, koje premašuju projektirane kapacitete sustava i uzrokuju plavljenje onečišćenim oborinskim vodama“, dodao je gradonačelnik.

Programom upravljanja djelatnostima oborinske odvodnje 2024. do 2027. razrađene su aktivnosti kao što je, primjerice, rješavanja urbane oborinske odvodnje podvožnjaka Škorpikova radi sprječavanja plavljenja.