eurozastupnica

Glavak: Hrvatska se sustavno bavi problematikom SLAPP tužbi

27.02.2024 u 19:53

Bionic
Reading

Hrvatska se sustavno bavi problematikom SLAPP tužbi, rekla je hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak (EPP/HDZ) nakon što je Europski parlament u utorak velikom većinom potvrdio nova pravila za zaštitu novinara i aktivista od pravnog zastrašivanja

HDZ-ova zastupnica iz redova pučana i bivša novinarka rekla je za Hinu da Hrvatska "sustavno i sveobuhvatno radi na pitanju SLAPP tužbi" na način da je Ministarstvo kulture i medija 2021. osnovalo stručnu radnu skupinu za odgovor na SLAPP tužbe. Hrvatska vlada krajem prošle godine donijela Nacionalni plan razvoja kulture i medija za razdoblje od 2023. do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan razvoja kulture i medija od 2023. do 2024. Glavak ističe kako je jedna od "ključnih mjera" u planu uspostava "mehanizma za rano prepoznavanje i odbacivanje" strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja.

Europski parlament potvrdio je u utorak na plenarnoj sjednici politički dogovor Europskog parlamenta i Vijeća EU-a o novoj direktivi protiv SLAPP tužbi koju članice EU-a moraju prenijeti u nacionalno zakonodavstvo u roku od dvije godine, a Glavak pozdravlja donošenje te direktive. Moćnici se služe SLAPP tužbama kako bi ušutkali i financijski iscrpili kritičke glasove. Koalicija protiv SLAPP tužbi u Europi (CASE) upozorila je u izvješću za 2023. da je u Europi zabilježeno 820 slučajeva takvih tužbi i da su najčešće mete novinari i medijske organizacije.

Glavak, članica Posebnog odbora EP-a za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (ING2), dodala je da je "novinarska profesija ključna u suzbijanju dezinformacija i unaprjeđenju demokracije, a u sve zaoštrenijem globalnom geopolitičkom preslagivanju, upravo novinari i medijski djelatnici nerijetko smrtno stradavaju radeći svoj posao".