PORAST BROJA ŽRTAVA

Europski dan žrtava kaznenih djela: Kroz Mrežu podrške pruženo 10.000 usluga

22.02.2024 u 07:12

Bionic
Reading

Putem Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koje provodi 11 udruga, u prošloj je godini pruženo više od 10.000 usluga a takvu besplatnu pomoć koristilo je 1298 korisnika, ističu u udruzi Ženska soba u povodu današnjeg Europskog dana žrtava kaznenih djela

Žrtvama pružaju emocionalnu i praktičnu podršku, psihološko i pravno savjetovanje, podršku u vidu pratnje na sud, policiju, državno odvjetništvo ili zavode za socijalni rad.

Broj osoba koje se obraćaju za pomoć u stanom je porastu, a najčešće je traže žrtve kaznenih i prekršajnih djela nasilja u obitelji, prijetnji, kaznenih djela protiv spolne slobode i kaznenog djela zanemarivanja i zlouporabe djetetovih prava. Također, pomoć i podršku traže i žrtve drugih kaznenih djela – krađe, razbojništva, teške tjelesne ozljede itd.

Program se provodi sedmu godinu u svim županijama, a iz Ženske sobe, kao jedne od 11 udruga uključenih u program, naglašavaju kako žrtva ili svjedok kaznenog djela može postati svatko od nas, za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen te je od izuzetne važnosti osigurati brzu, učinkovitu i besplatnu pomoć i podršku osobama u tim situacijama.

Kao posebno korisna usluga pokazala se pratnja na sud i druge institucije u ulozi osobe od povjerenja.

'U 2023. godini članice Mreže podrške i suradnje osigurale su 253 pratnje na sud i 115 pratnji na druge institucije. Ovom uslugom osigurava se smanjenje nelagode i stresa prilikom prijave kaznenog djela, prilikom svjedočenja ili poduzimanja bilo koje druge radnje u postupku u kojoj žrtva sudjeluje'.

Napominju kako su sve usluge dostupne prije same prijave kaznenog dijela, za vrijeme trajanja postupka, nakon samog postupka, ali i neovisno o tome je li kazneno djelo prijavljeno ili nije.  Sve informacije kako doći do pomoći mogu se pronaći na web stranici www.mrezapodrskeisuradnje.com.