SVIJET U SEDAM DANA

Drama u Sahari: Dok Europa mudruje, Alžir mrtav-hladan protjerao tisuće izbjeglica

01.07.2018 u 10:55

Bionic
Reading

Što Theresi May poručuju poslovni čelnici iz Kanade, SAD-a, Japana i Indije? Zašto će u Indiji bez posla ostati 12 milijuna mladih majki? Za holivudskog oskarovca Davida Lyncha Donald Trump je najbolji predsjednik u povijesti. Zbog ekonomske krize Iranci su izašli masovno na ulice. Nizozemci na javnim mjestima zabranili burku...

Što će nakon Brexita biti s Mimom i Rockyjem? Mimi i Rocky su kućni ljubimci jednog škotskog bračnog para koji je prije dvije godine doselio u Španjolsku želeći na mediteranskom suncu provoditi umirovljeničke zime. Tamo su usvojili dva napuštena psića, uredno ih čipirali, registrirali u EU-putovnicama i zajedno s njima putovali na relaciji Španjolska-Škotska.

Sada nemaju pojma kakav će status imati njihovi psi-migranti nakon izlaska UK iz EU, kao što ni 300.000 britanskih penzića sa boravkom u Španjolskoj nemaju pojma što će biti s njihovim mirovinama, zdravstvenim osiguranjem, nekretninama i slobodom kretanja.

To ne znaju niti poslovni čelnici iz Kanade, Japana, SAD i Indije te su prošloga ponedjeljka uoči Summita Europskog vijeća 29. i 30. lipnja ozbiljno upozorili britansku vladu da će ugroziti više od 100 milijardi funti vrijednih trgovačkih poslova ne počne li žurno i uredno rješavati probleme razvoda od EU.

Izjava je došla nakon sličnog upozorenja francuske kompanije Aircraft, a među potpisnicima su kanadski Bombardier, američki Boeing, Exxon, Mobile, Facebook, Dell, Coca-Cola i FedEx, japanski Nissan, Mitsubishi, Panasonic i Honda, te indijske firme za proizvodnju mašina i tekstila.

Najavljene teme summita europskih vođa u Bruxellesu bile su budžet euro-zone, Brexit i migracija. O migrantima tako nikada kraja, ali je malo poznato da ih je zadnjih 14 mjeseci Alžir protjerao u Saharu više od 13.000, među njima trudnice i djecu, bez hrane i vode, tjerajući ih da pješače na 48 stupnjeva Celzija, izvještava AP. Izgubljeni u vrelom pustinjskom pijesku mnogima se zametnuo trag, a neke od njih spašavale su spasilačke ekipe UN-a.

Alžir je počeo masovnim protjerivanjem od listopada 2017., jer je EU pritiskala sjevernoafričke zemlje da stopiraju migrante i izbjeglice iz subsaharskog pojasa na njihovu putu ka Europi. Računa se da na svaku osobu stradalu na prelasku preko Sredozemnog mora dolaze dvije nestale u pustinji, od 2014. njih 30.000.

Indijke u škripcu, Saudijke konačno za volanom

Loša vijest stiže iz Indije. Do ožujka 2019. posao će izgubiti 1,8 milijuna mladih majki, visokoobrazovanih zaposlenica u manjim firmama i start-upovima, uglavnom iz područja IT i visoke tehnologije, a u ostalim sektorima bez posla ih ostaje 10 do 12 milijuna.

To je prošloga tjedna obznanila indijska tvrtka za ljudske resurse TeamLease Services Ltd. na temelju istraživanja među 300 kompanija s područja zračnog prometa, e-trgovine, bankarstva, financijskih usluga, obrazovanja, informatike i turizma.

Što se događa? Prema novom zakonu rodilje imaju pravo na 26 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta, čime se ova zemlja uz Kanadu i Norvešku svrstava među najprogresivnije po pitanju zaštite radnih prava rodilja. No u konzervativnoj Indiji visoko se obrazuju žene iz bogatih slojeva, ali društvo ih ne ohrabruje u gradnji karijere (od žena se očekuje da rade samo ako muž ne može sam uzdržavati obitelj), pa mnoge odustaju od zapošljavanja da bi se kod kuće brinule o djeci i starcima. Stoga bi novi zakon trebao ohrabriti milijune obrazovanih Indijki da izađu iz kuće, ali događa se obrnuto. Poslodavci im masovno otkazuju, jer im je takva radna snaga naprosto preskupa. Ovu vrstu reformi podržavaju proaktivne vlade širom svijeta jer troškove poslodavaca pokrivaju poreznim olakšicama, što u Indiji nije slučaj, objašnjavaju stručnjaci.

Izvor: Društvene mreže

Još jedna loša vijest za Indijke. Na najnovijoj listi najopasnijih zemalja za žene američke Zaklade Thomson Reuters, Indija se našla na prvom mjestu zbog visokog rizika od seksualnog nasilja i robovskog rada. Ali i zbog tradicionalne kulture radi koje je kažnjavanje i osveta kiselinom, prisilni brak i brak među djecom, seksualno ropstvo, spolno sakaćenje i fizičko zlostavljanje dio ženske svakodnevice. Unatoč strožim zakonima, indijskoj se policiji prijavljuje 100 seksualnih napada dnevno, a u travnju je za silovatelje djece mlađe od 12 godina uvedena smrtna kazna.

Među prvih deset zemalja na toj neslavnoj listi devet ih dolazi iz Afrike, Bliskog Istoka i Azije (uz Indiju Afganistan, Sirija, Somalija, Saudijska Arabija, Pakistan, DR Kongo, Jemen i Nigerija), a na desetom su mjestu Sjedinjene Države zbog događanja vezanih uz #metoo pokret.

Dogodilo se i to: Saudijke su konačno prošloga tjedna sjele za volan, a Bloomberg je odmah izračunao da bi Saudijska Arabija do 2030. time mogla osnažiti ekonomiju za 90 milijardi dolara, što bi bilo jednako prodaji 5 posto dionica nacionalne naftne i plinske kompanije Saudi Aramco. Računa se da će se zbog lakše pokretljivosti žena za njih otvarati 70.000 novih radnih mjesta godišnje što bi moglo doprinositi ekonomskom rastu zemlje za 0.9 posto.

Nizozemska je pak zadnja europska zemlja u kojoj je prošao zakon o zabrani potpunog pokrivanja lica, tj. nošenja burke na javnim mjestima kakva su obrazovne ustanove, vladine zgrade i bolnice, a kazna za nepoštivanje zakona iznosi 400 eura.

Real pada, Iran se buni

Prošloga ponedjeljka na ulice Teherana izašle su tisuće Iranaca prosvjedujući zbog nepodnošljivog rasta cijena i strmoglavog pada vrijednosti reala. Bio je to najveći ulični prosvjed od 2012. kada su na ulice izašle tisuće Iranaca buneći se protiv potonulog gospodarstva uslijed međunarodnih sankcija nametnutih Iranu zbog njegovih nuklearnih aktivnosti. Sankcije su ukinute 2016., narod je počeo lakše disati, a onda je Donald Trump u svibnju otkazao dogovor o nuklearnom sporazumu i najavio nove sankcije s početkom primjene u kolovozu, što je izazvalo dramatičan pad domaće valute.

Prije Trumpove odluke dolar je vrijedio 65.000, a trenutno vrijedi 90.000 reala što je prava noćna mora za uvoznike, pa su među najglasnijim štrajkačima bili zaposlenici dvaju najvećih uvoznika mobilne telefonije. Na posao su se vratili nakon obećanja ministra znanosti, tehnologije i komunikacija, Mohammada Javada Azari-Jahromija da će im za uvoz robe pomoći u osiguranju čvrste valute. Nije za utjehu Irancima, ali SAD najavljuju sankcije svim zemljama koje će od 4. studenog kupovati naftu od Irana. Što će na to reći američki saveznici?

  • +9
David Lynch Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inače, proslavljeni holivudski redatelj, oskarovac David Lynch izjavio je u intervju za Guardian kako se ne sjeća za koga je glasao na zadnjim američkim predsjedničkim izborima, ali smatra da bi se Trump 'mogao pokazati jednim od najvećih predsjednika u povijesti'.

P.S. Možda ste čuli, ali evo još jednom: franšiza američkog lanca Burger Kinga u Rusiji obećala je svakoj domaćoj curi 47.000 dolara nagrade i doživotno čašćenje hamburgerima ako za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva zatrudni s nekom od nogometnih zvijezda. U oglasu su objasnili da će oplođene Ruskinje na taj način osigurati najbolje nogometne gene za buduću domaću reprezentaciju. Javnost je zakuhala, a Burger King se ispričao.