OBITELJ MILDA U AKCIJI

Donacija Zaklade ACM Stephanie zadarskoj pedijatriji

19.12.2013 u 16:41

Bionic
Reading

Novoosnovana Zaklada za Arnold Chiari malformaciju ACM Stephanie pedijatriji Opće bolnice Zadar uručila je donaciju vrijednu 26 tisuća kuna

Zaklada je započela s radom krajem prošlog mjeseca i sjedište joj je u Zadru. Kako je rekao član Zaklade Danijel Švenda, dugo se čekalo jer je trebalo probiti sve birokratske barijere. Novac koji će biti na usluzi korisnicima Zaklade je kompletan iznos koji je ostao nakon liječenja malene Stephanie Milda, a riječ je o 1,8 milijuna kuna, umanjen za temeljni kapital zaklade koji je nedirljiv te trošak puta do SAD-e i kontrolnog pregleda obavljenog u rujnu.

'Stephanie je odlično. Narasla je 20 centimetara, krenula je u vrtić, a dogodine je čekaju i školske obveze', kazala je mama Anita, upraviteljica Zaklade čiji je osnovni cilj doprinos liječenju ove rijetke, teške i u potpunosti neizlječive bolesti prema vrhunskim svjetskim standardima u Hrvatskoj, ali i buduće proširenje djelatnosti na liječenje rijetkih tumornih oboljenja mozga.


Kroz rad namjera Zaklade je stipendiranje mladih liječnika za specijalizaciju u inozemstvu, pomaganje liječnicima pri pribavljanju skupe stručne literature, pomoć i doprinos znanstvenom istraživanju bolesti Chirari malformacije kao takve, pomaganje oboljelima i sufinanciranje operacija vezanih za područje mozga, a povezanih s Chiari malformacijom, kao i sudjelovanje u pomoći bolničkim ustanovama u pribavljanju suvremene tehnološke opreme potrebite za područje neurologije.

Danijel Švenda je izjavio kako je dogovoren i dolazak dr. Davida Frima koji je operirao Stephanie. 'Napravit ćemo stručni skup na kojem će on prezentirati način liječenja u Americi. Za istu stvar koju je dr. Frim napravio jedan put, u Hrvatskoj tim malim stvorenjima glavu otvaraju četiri puta', rekao je Švenda. Zaklada je danas Odjelu pedijatrije donirala dva infuzomata, malene, ali vrijedne uređaje potrebne za određivanje doza lijekova kod najmlađih pacijenata.

'Donacija je vrijedna 26.000 kuna. U pitanju je potrošna roba koja se koristi nekoliko puta dnevno, često je u upotrebi i kao takva se brzo kvari te nam je ova donacija iznimno značajna', kazao je dr. Neven Milić, voditelj zadarske pedijatrije.