radioaktivni otpad

Dodik sad ucjenjuje Plenkovića: Nema dalje ako ne odustanu od Trgovske gore!

22.06.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u četvrtak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da neistinitim tvrdnjama pokušava opravdati planove za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori te je najavio kako će o rješavanju tog pitanja ovisiti cjelina budućih odnosa između BiH i Hrvatske.

Dodik je za medije u Republici Srpskoj kazao kako su mu neuvjerljiva pojašnjenja što ih je premijer Plenković iznio nakon zajedničke sjednice vlada Hrvatske i Vijeća ministara BiH održane ranije ovog tjedna u Zagrebu na kojoj se raspravljalo i o odlagalištu koje neki u BiH smatraju spornim zbog lokacije u blizini međudržavne granice.

Plenković je kazao kako je odlagalište predviđeno za smještaj nisko i srednje radioaktivnog otpada a planirana gradnja kao i sama lokacija bivše vojarne "Čerkezovac" podrazumijevaju maksimalne sigurnosne mjere zbog čega ne bi postojao nikakav rizik po okoliš.

Dodao je kako bi osoba koja bi tijekom cijele jedne godine stalno stajala uz zid tog odlagališta bila izložena nultoj stopi zračenja no sve to Dodiku ne djeluje uvjerljivo.

"To je bilo nekorektno", Dodikova je ocjena argumentacije hrvatskog premijera.

  • +14
Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Predsjednik RS optužuje Hrvatsku da ignorira sve zahtjeve koji dolaze iz BiH pa najavljuje maksimalno zaoštravanje rasprava o ovom pitanju.

"To (pitanje) će se provlačiti na svakom sljedećem sastanku i bez te točke dnevnog reda se neće moći kretati dalje u (našim) odnosima", kazao je Dodik.

Ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac koji je Dodikov bliski suradnik pretvorio je pitanje odlagališta na Trgovskoj gori u najvažniju temu međudržavnih odnosa te je pokušao blokirati održavanje zajedničke sjednice dvije vlade ukoliko se o tome ne bi razgovaralo u Zagrebu.

Vlasti u RS istodobno uporno odbijaju prihvatiti primjedbe iz Hrvatske na projekt novih hidroelektrana "Gornji horizonti" u istočnom dijelu Hercegovine koji znači preusmjeravanje voda iz sliva Neretve i prijeti zaslanjenju te rijeke od ključnog značaja za poljoprivredu od Metkovića do Ploča.