radioaktivni otpad

Košarac nezadovoljan stajalištem Vlade RH oko Trgovske gore

20.06.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je u utorak kako je nezadovoljan stajalištem hrvatske vlade u vezi s planovima za gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

i.Neposredno nakon što je završena zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH u Zagrebu u kojoj je i sam sudjelovao, Košarac je za televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio kako je nezadovoljan i zabrinut ishodom rasprave o Trgovskoj gori.

'Јa nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahtjeve koji su utvrđeni na sjednici Vijeća ministara, tako da mogu kazati kako ne postoji spremnost hrvatske strane da argumentirano govorimo i pokušamo naći najbolje rješenje, odnosno da Hrvatska prihvati 'treću lokaciju' odlaganja otpada", kazao je Košarac, koji slovi za bliskog suradnika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika.

Košarac već godinama predvodi kampanju protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori i tvrdi kako to zbog onečišćenja tla prijeti opstanku oko 250 tisuća ljudi s obje strane međudržavne granice.

Sada je najavio kako neće odustati od zahtjeva da Hrvatska ne gradi odlagalište u bivšoj vojarni "Čerkezovac" te tvrdi kako za to ima i potporu nekih država unutar Europske unije.

"Imamo potporu Slovenije i Mađarske, a tražit ćemo i potporu drugih zemalja članica EU. Podsjećam da Slovenija ima kapacitet za smještanje otpada", kazao je Košarac koji je problem gradnje odlagališta na Trgovskoj gori proglasio najvažnijim u međudržavnim odnosima Hrvatske i BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon zajedničke sjednice dvije vlade potvrdio kako oko pitanja Trgovske gore nema suglasnosti ali je istaknuo kako Hrvatska ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje ni svojih niti stanovnika BiH time što će graditi odlagalište u općini Dvor.

Pojašnjavao je kako je riječ i nenaseljenom području u kojemu je moguće izgraditi potpuno sigurno odlagalište u koje bi se smještao samo nisko i srednje radioaktivni otpad.