UDRUŽENJE FIJET

Dodijeljene nagrade 'Marco Polo' domaćim i stranim putopiscima, ovo su dobitnici

17.12.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Hrvatski ogranak Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca-FIJET u nedjelju je u Zagrebu dodijelio godišnje nagrade 'Marco Polo' domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise te nagradu 'FIJET Tolerance' osobama koje su se istaknule u promicanju različitosti

Dobitnici nagrada 'Marco Polo 2023', tj. glavnih ili Grand Prix nagrada su Vesna Jurić Rukavina za 'izvanserijski doprinos turističkom novinarstvu' i serijal reportaža o Hrvatskoj na Hrvatskom radiju-Radio Sljeme objavljenim u emisiji 'Prstom po globusu' te Sisi Munz za najbolju reportažu o Egiptu, koji je bio domaćin FIJET kongresa 2022.

Nagradu 'FIJET Tolerance' dobio je Željko Marušić iz Zagreba za promicanje tolerancije, međukulturalnog dijaloga i razumijevanja različitosti kroz razgovore s gostima u njegovoj emisiji na OTV-u 'Željko Marušić i gosti'.

Plakete s likom Marca Pola dobili su autori dokumentarnog serijala HRT-a 'Dulum zemlje' Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica Tamara Babun, Lana Mindoljević za reportažu o Imotskom na portalu 'Putni kofer', Hrvoje Dečak za reportažu o Križevcima u časopisu Meridijani, Karmen Levar za dokumentarni film o Novljanskom mesopustu i očuvanju tradicionalnih običaja te putni časopis Croatia Airlinesa za objave 'Život grada', s naglaskom na ljepote, događaje i život u Zagrebu.

Posebna priznanja Marco Polo dobili su Jurica Galić Juka za serijal reportaža iz Egipta, novina Glas Slavonije za praćenje turizma kroz turističke reportaže, Edo Popović za prikaz iskustva i viđenja planine 'U Velebitu', Krunoslav Rac za otkrivanje bogatstva flore i tradicionalnog života i ljepota u knjigama 'Velebit-iskustvo planine' i 'Zemlja vuka i vjetra' te portal Luxuring Living Croatia za doprinos afirmaciji Hrvatske kao luksuzne destinacije.

Priznanje je dobila i Zdenka Kovačiček za jedinstvenost u povijesti domaće glazbe i doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi te Miro Ungar za doprinos urbanoj glazbenoj sceni i promicanju glazbene kulture europskog duha Zagreba.

Dodijeljeno je i nekoliko zahvalnica za doprinos i partnerstvo u realizaciji projekata FIJET Hrvatska, a organizatori su se zahvalili i pokroviteljima i sponzorima, među kojima Ministarstvu turizma i sporta, Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), Turističkoj zajednici grada Zagreba (TZGZ), Gradu i TZ Korčula, hotelu Esplanade, Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i drugima.

Domaći nagrađeni novinari dobivaju kraća ili dulja putovanja raznih partnera po Hrvatskoj, također s obvezom objave reportaže iz tog područja.

Važnost nagrade 'Marco Polo' za promociju Hrvatske

Svečanost dodjela nagrada održana je u zagrebačkom hotelu Esplanade uz mnoge domaće i strane uzvanike te predsjednike svjetskog FIJET-a Tijanija Hadada i hrvatskog ogranka Tine Eterović Čubrilo, koja je naglasila međunarodnu važnost nagrade 'Marco Polo' za promociju Hrvatske i njezine turističke ponude, kao i za popularizaciju novinarskog žanra putopisa, reportaža i sličnih.

'Projekt i nagrade 'Marco Polo' uz kongres najvažniji je unutar svjetskog FIJET-a, čemu se od 2020. dodaje i nagrada za promicanje tolerancije. Kroz ime Marca Pola podsjeća se na važnost putovanja i otkrivanja novih svjetova, raznolikosti života i rada, pa i u Hrvatskoj, čime se promoviraju i sastavnice njezine povijesne, kulturne materijalne i nematerijalne baštine te nepoznati krajevi i regije Hrvatske i turistički proizvodi', dodala je.

Podsjetila je da su te nagrade u svjetskom FIJET-u prihvaćene upravo na prijedlog hrvatskog FIJET-a 2006., te se dodjeljuju u prosincu povodom obilježavanja dana osnivanja svjetskog FIJET-a (osnovan 2. prosinca 1954.).

Dodjela nije prekidana ni u pandemiji, nego je održana virtualno, a strani putopisci, članovi FIJET-a koji dobiju nagrade ostvaruju i priliku za boravak na otoku i gradu Korčuli, poznatom po boravku Marca Pola i obvezu objaviti reportažu s tog područja.