problemi u buzetu

Damir Kajin: Željezna vrata na granici u Mlinima i kod Sluma civilizacijska su sramota. Kao da se ulazi u Auschwitz

29.12.2021 u 18:07

Bionic
Reading

U kojoj je fazi obnova postojeće fontane pored Robne kuće, postoji li idejni projekt uređenja s troškovnikom, može li se dobiti informacija o visini i izvoru sredstava namijenjenih za tu namjenu i koji je planirani rok obnove, upitao je na aktualnom vijećničkom satu posljednjeg ovogodišnjeg zasjedanja Gradskog vijeća Buzeta SDP-ov vijećnik i potpredsjednik Vijeća Vedran Majcan. Njega je zanimalo i može li Vijeće dobiti na razmatranje idejni projekt uređenja fontane prije početka realizacije, kako bi moglo procijeniti vizualno i tehničko rješenje te eventualno dodati svoje prijedloge i intervencije.

'Za obnovu fontane osigurano je oko 500.000 kuna, a prema prijedlogu od prije tri ili četiri godine, ta je fontana trebala stajati 1,6 milijuna kuna. Mi taj novac sebi ne možemo dopustiti, ali možda je moguće, no tu moramo sjesti svi zajedno, s tih pola milijuna kuna rekonstruirati fontanu i barem od nečega krenuti', uzvratio je gradonačelnik Damir Kajin.

Prenoseći upozorenje stanovnika sela Vidaci na cesti Most - Svi Sveti, da se na ravnom dijelu ceste kroz selo jako brzo vozi, Majcan je predložio da se kontaktira ŽUC i vidi je li nužno da je na cesti kroz selo isprekidana crta, a eventualno kontaktira i MUP da se možda malo češće na toj dionici obavlja kontrola prometa.

Majcanov je prijedlog da se u buzetskom parku Šumica kao i uz stepenice prema Goričici popravi javna rasvjeta, a predložio je i da se nabavi snježni top koji bi tijekom zimskih praznika djeci omogućio snježni ugođaj. Kajin je odgovorio da će o prometnoj temi razgovarati sa ŽUC-om i Hrvatskim cestama jer to nije samo problem sela Vidaci, dok je snježni top, rekao je, moguće iznajmiti, prenosi Glas Istre.

IDS-ovog vijećnika i potpredsjednika vijeća Elvisa Černeku zanimala je mogućnost sanacije rupe na državnoj cesti u blagom zavoju nakon Selci. Upitao je u kojoj su fazi pregovori oko otvaranja, odnosno micanja željeznih vrata s granične crte u selu Mlini. Uz sve pohvale za Advent na sjeveru, zatražio je informaciju u pisanom obliku koliki su prihodi i rashodi manifestacije.

'Metalna vrata treba maknuti ne samo s granice u Mlinima, već i kod Sluma. To je civilizacijska sramota, kao da se ulazi u Auschwitz. Iduće godine Hrvatska se nada ulasku u Schengen i želim vjerovati da će se i ta civilizacijska sramota na neki način ukloniti', komentirao je Kajin.

U kojoj je fazi dogovor s lovačkim društvom i istarskim lovačkim savezom oko rješavanja problema s divljači na području Mjesnog odbora Štrped, zanimalo je IDS-ovog vijećnika Kristijana Jermaniša koji je upitao i kakva je situacija s koronavirusom u Buzetu. Nenad Šćulac s Nezavisne liste Buzet, ujedno predsjednik Kluba vijećnika NL/SDP, upozorio je na problem vandalizma na dječjem igralištu u Sjevernoj ulici. Podsjetio je kako je pitanje o problemu šteta od divljači na cijelom buzetskom području postavio početkom studenog, a da nije dobio odgovor. Rekao je da je još 2018. godine donijeta naredba kojom je tadašnji ministar naredio smanjenje brojnog stanja divljači, posebice divljih svinja, na način da ih se izlovi do biološkog minimuma. S obzirom da je ministarstvo omogućilo zakonske mogućnosti za smanjenje pritiska divljači na naselja i poljoprivredne površine, Šćulac je upitao provode li se te mjere na buzetskom području te dodao da je situacija izuzetno teška i da se poljoprivrednici neprestano žale.

Kajin je prenio da je nekoliko puta bio na području MO Štrped zbog šteta od divljači, razgovarao s desetinama stanovnika. Rekao je da je problem ozbiljan te će na tu temu razgovarati i s predsjednikom Istarskog lovačkog saveza. Govoreći o stanju s koronavirusom, ocijenio je da je taj problem u Buzetu izraženiji nego u nekim drugim sredinama u Istri te pozvao sumještane da budu odgovorni i da se cijepe.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan s Nezavisne liste Buzet, upozorio je da rasvjeta sportskog igrališta kod Srednje škole često radi cijelu noć te da se stvara nepotreban trošak, a s druge strane smeta stanarima. Upitao je postoji li mogućnost privremene modernizacije sustava upravljanja rasvjetom kako bi se na efikasniji način štedjela struja.

'Cjelovito rješenje parkiranja u starom gradu Buzetu riješit će se kada se dogodi Aglomeracija i kada Istarski vodovod ispod Šoto jorti izgradi rezervoar na kojem bi trebao biti smješten parking za osamdesetak automobila. To je ozbiljna investicija, ali je manje-više barem projektna dokumentacija za sada pripremljena. Vidjet ćemo što znači vodozaštitno područje, odnosno objedinjavanje odvodnje s vodovodom, kako će to ići, ali ne vidim razloga da se u dogledno vrijeme na taj način ne pokuša i kroz tu formu pristupiti revitalizaciji starog grada Buzeta', zaključio je Kajin.