PLODOVI REVOLUCIJE

Burne reakcije na voditeljicu s hidžabom u Egiptu

04.09.2012 u 15:23

Bionic
Reading

Sve je počelo s revolucijom, kad su mlade žene i muškarci izašli na ulice velikih egipatskih gradova i počeli tražiti veća prava, demokraciju, slobode. A te su slobode između ostalog uključivale pravo na slobodno izražavanje svog religijskog stava

Prvi je udarac u lice režimu još tada vladajućeg 'faraona' Hosnija Mubaraka zadala poznata novinarka državne televizije Lamija Movafi koja je i prije diktatorovog pada izašla pred kameru s maramom na glavi. Odmah je bila suspendirana - inače, u doba čvrste Mubarakove vladavine za to se trenutno dobivao otkaz. No vremena su se u godinu dana iz temelja promijenila i danas Movafi ponovno izvještava iz predsjedničke palače noseći maramu na glavi.

Novi je pak šok za dotad očito prisilno sekularno društvo izbio ovog vikenda. Tada se na državnoj televiziji prvi put od dolaska na vlast vojnika (a to je bilo 50-ih godina prošlog stoljeća, dakle u doba kad televizija još nije bila gotovo uopće poznata) pojavila prezenterica koja je nosila hidžab, dakle maramu koja pokriva cijelu glavu i poprsje i ostavlja otvorenim samo lice.

Reakcije u egipatskoj javnosti na odluku Fatme Nabil da se pojavi s hidžabom bile su burne. S jedne su se strane javili protivnici tvrdeći kako je to još jedan dokaz da Muslimansko bratstvo, islamska organizacija koja je osvojila većinu na parlamentarnim izborima, nastoji Egipat pretvoriti u islamsku državu. S druge su pak strane oni koji su isticali kako je to samo dokaz nove slobode pa se svatko i na javnoj sceni može odijevati u skladu sa svojim religijskim opredjeljenjima.

Naime, velik broj žena u Egiptu, u zemlji s oko 80 milijuna stanovnika od kojih 90 posto čine muslimani, većinom suniti, redovito nosi hidžab, a nije rijedak primjer vidjeti na ulicama gradova i žene u nikabu (marami koja pokriva cijelo lice i ostavlja samo prorez za oči), pa čak i u burki (koja pokriva cijelo tijelo žene, a za oči ostavlja samo mrežasti prorez). Kritičari su se odmah okrenuli novoizabranom predsjedniku Muhamedu Morsiju koji je također potekao iz Muslimanskog bratstva te su zaključili kako on želi pravila te organizacije nametnuti cijeloj zemlji. Posebno pak ističu da je on već na sud poslao nekoliko novinara i urednika koji o njemu nisu pisali kako bi mu se sviđalo, a i da se aktivno uključio u imenovanje urednika u državnim medijima. On to, jasno, odbacuje, ali činjenica je da je izbore dobio sa samo nekoliko postotaka glasova više od svog sekularnog protukandidata kojem pak nova vlada prijeti uhićenjem ako se vrati u zemlju.

Mnogo će toga ovisiti o izradi novog ustava, ali taj posao zapinje, a zabrinuti su glasovi već isticali kako Muslimansko bratstvo ima većinu i u ustavotvornoj skupštini pa se radi na definiranju temeljnog državnog dokumenta na osnovi šerijatskog zakonodavstva, uključujući odredbu da predsjednikom Egipta može biti samo musliman (iako u zemlji ima 10 posto kršćana Kopta). Inače, i islamistička je turska vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana ukinula zabranu studenticama da na sveučilište ne mogu doći u hidžabu pravdajući to pravom odabira.

Početkom pak ramazana u Egiptu je započelo emitiranje posebnog televizijskog kanala namijenjenog samo ženama, TV Maria, koji je dobio ime po koptskoj kršćanki koja je bila ženom proroka Muhameda. Ondje voditeljice nose nikab. Jedna od njih je za Reuters rekla kako joj nigdje drugdje nisu dali posla tvrdeći da će joj nedostajati 'jezik tijela'. Danas priča da ima glas kojim može izraziti potrebne emocije.