AKTUALNE TEME

Božinović komentirao dojave o bombama, nerede u Splitu i štrajk u pravosuđu

17.07.2023 u 21:03

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o tome koliko je Hrvatska sigurna zemlja, što misli o problemu divljaštva u Splitu i drugim aktualnostima

Upitan sumnja li se da je požar kod Grebaštice podmetnut s obzirom na to da je krenuo skoro u isto vrijeme kad i veliki požar lani, Božinović je odgovorio da očevid još traje.

'Primijetili ste da policija nije izašla s konkretnim priopćenjem, osim što se zna da je otvoreni plamen uzrok požara, ali ne i čime je izazvan. Vještaci ne isključuju mogućnost da je zbog djelovanja sunca na ostatka stakla na deponiju možda došlo do paljenja trave. Razgovara se s puno ljudi, s potencijalnim svjedocima. Prilično sam uvjeren da će policija da će policija učiniti sve da nas približi uzroku požara', rekao je Božinović za RTL Danas.

Komentirao je i dojave o bombama u Splitu, dojave od neki dan u Zagrebu, te rekao da policija mora na svaku takvu dojavu izaći na teren i utvrditi da nema neposredne opasnosti za građane.

'Mi možemo pretpostavljati da nije možda ozbiljna prijetnja, ali dok to sa stručnijim timovima ne isključi, policija će uvijek postupati. No policija ima i rezultata, samo ove godine je 20 osoba kazneno prijavljeno, dakle 20 počinitelja za kaznene radnje. To jesu složeniji izvidi koji nerijetko uključuju međunarodnu komponentu, ali doći ćemo do onih koji tako uzbunjuju javnost', rekao je ministar za RTL Danas

Dojava o bombama u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na pitanje je li Hrvatska sigurna zemlja, odgovorio je: 'Apsolutno'. Komentirao je i situaciju u Splitu, odgovorio zabrinjava li ga situacija komunalnog nereda te kakva je komunikacija s gradskim vlastima.

'Ti bi problemi trebali zabrinjavati prvo gradske vlasti, suradnja je na razini policijske uprave. Znamo da je bilo pokušaja iz gradske uprave Splita prebaciti odgovornost na Ministarstvo unutarnjih poslova, ali dobili su odgovore. Policija je vrlo aktivna i od kraja prošle sezone ukazuje se gradonačelniku i njegovim ljudima na što treba obratiti pozornost, koje aktivnosti treba poduzeti. Policija je zaslužna što je sigurnosna situacija u Splitu vrlo povoljna', rekao je Božinović.

Na pitanje šalje li se ružna slika iz Splita zbog nereda, odgovorio je: 'Ne razumijem odakle tak poriv. Uzmite na primjer Šibenik, koji nije pet puta veći od Splita, tu će za pet dana policija s Gradom staviti u funkciju 240 kamera na 74 lokacije. U Splitu imamo 14 lokacija s 50 kamera. Šibenik nije pet puta veći od Splita. Tamo gdje su ljudi usmjereni na rješavanje problema, gdje se sluša struku, ima i rezultata'.

  • +14
Zagreb: Štrajk pravosudnih službenika na Općinskom građanskom sudu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Na pitanje zašto se policija slala na štrajkaše u pravosuđu ispred zgrade Vlade, Božinović je odgovorio:

'Nije se slala policija. Policija je u osiguranju Vlade, odjednom je došla veća skupina građana na neprijavljeni skup. Policijski službenici izašli su vidjeti o čemu se radi, a kad su utvrdili da nema opasnosti, vratili su se. Sad smo opet na terenu politikantstva, ne mogu razumjeti da predsjednik Vrhovnog suda ignorira policijsko priopćenje koje je sve objasnilo, kao ni to da dva mjeseca ignorira puno ozbiljnije pitanje na koje sam pristojno ukazao pismom, a to je zašto je 96 posto onih koji su kazneno prijavljeni zbog ilegalnog nošenja oružja bivaju odmah pušteni na slobodu. To je pitanje', rekao je ministar za RTL Danas.

MUP je istaknuo kako je Hrvatska jedna od sigurnijih zemalja u EU, da i ove sezone stiže 100 policijskih službenika iz drugih zemalja, i to i na kopnu i na moru kako bi se i turisti iz njihovih zemalja osjećali sigurnije.