NASTAVAK SUKOBA

Bijela kuća: Nastavlja se raditi na humanitarnom primirju u Gazi

01.12.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Sjedinjene Države "nastavljaju raditi s Izraelom, Egiptom i Katarom na načinima produljenja humanitarnog primirja u Gazi", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u petak, u reakciji na nastavak sukoba na palestinskom teritoriju.

Američka administracija, osobito šef diplomacije Antony Blinken koji je posjetio regiju, uzalud su pozivali na produljenje primirja koje je počelo 24. studenoga.

"Hamas još nije složio popis talaca koji bi omogućio produljenje primirja", dodao je glasnogovornik.

Naglasio je da je američki predsjednik Joe Biden ostao potpuno predan radu na oslobađanju preostalih talaca i povećanju humanitarne pomoći.

Primirje između Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamasa isteklo je u petak ujutro i nastavljeni su sukobi zaraćenih strana, prema novinarima AFP-a na terenu.

Hamas i Izrael međusobno se optužuju jer se primirje nije produljilo, a kao razlog posebno ističu neslaganje oko popisa talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je Hamas da je "prekršio sporazum" i "ispalio rakete" na Izrael.

Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je 109 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze otkad je u ranim satima u petak istekao prekid vatre i borbe su se nastavile.

Tportal je i na WhatsApp

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Izraelska vojska objavila je pak da je u petak pogodila više od 200 terorističkih ciljeva u Pojasu Gaze nakon što je u 05,00 sati po GMT-u istekao prekid vatre.

Tvrdi da je pogodila područja na kojima su bile postavljene eksplozivne naprave, tunele koji se koriste u terorističke svrhe, raketne lansirne rampe i operativne zapovjedne centre Hamasa.