POSEBNE OVLASTI

Barbarić zaprijetio tužbama, oglasio se i HEP u vezi s otpremninom

04.12.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Vlada je na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru Hrvatske elektroprivrede (HEP) da opozove s dužnosti, odnosno prihvati ostavku predsjednika Uprave Frane Barbarića. Barbarić se obratio javnosti preko svoje odvjetnice i u priopćenju zaprijetio tužbama jer smatra da je žrtva medijske hajke. O odlasku Barbarića s čelnog mjesta u tvrtki oglasili su se i iz HEP-a

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je izjavio kako su se pojavile nove okolnosti u vezi predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji. 'Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje', rekao je Plenković.

Naime, splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku. Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere "plin za cent", podsjeća HRT.

Šef HEP-a Frane Barbarić obratio se javnosti, ovaj put preko svoje odvjetnice. U priopćenju je zaprijetio tužbama jer smatra da je žrtva medijske hajke zbog koje je u javnosti već proglašen krivim te da ima pravo na pošteno suđenje. "Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo. Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu. (...) Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima", navodi se među ostalom u obraćanju odvjetnice.

  • +7
Frane Barbarić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

O odlasku Frane Barbarića s čelnog mjesta u tvrtki oglasili su se i iz HEP-a:

"Sukladno Ugovoru o radnom mjestu s posebnim ovlastima, po odlasku s dužnosti predsjednika Uprave, Hrvatska elektroprivreda dužna je u roku od 15 dana ponuditi radno mjesto unutar HEP grupe. Kako je predviđeno Ugovorom, odluku o prihvaćanju ponuđenog radnog mjesta potrebno je dostaviti u roku od 30 dana. U slučaju prihvaćanja ponuđenog radnog mjesta nema otpremnine, dok se u slučaju neprihvaćanja ponude o radnom mjestu aktivira opcija '6 plus 6 mjeseci'."

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'