POČELE SU SPEKULACIJE

Analitičar tvrdi da bi neugodna snimka mogla srušiti Plenkovića s čela HDZ-a

17.04.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Prema rezultatima izlaznih anketa objavljenima u 19 sati, HDZ osvaja 58, Rijeke pravde 44, a Domovinski pokret s partnerima ima 13 mandata

Prvi službeni rezultati stižu u 21 sat, no već sada su počele spekulacije o tome tko će i kako složiti iduću hrvatsku Vladu.

Rezultate izlaznih anketa po izbornim jedinicama pogledajte OVDJE.

Politički analitičar Božo Kovačević komentirao je za Jutarnji opciju sastavljanja većine na čelu s HDZ-om, no bez aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića.

'Snimka koja je izašla u javnost, s Plenkovićevim izjavama o Mostu i Domovinskom pokretu, sugerira da u HDZ-u postoje oni koji se ne slažu s Plenkovićem. Isto tako, ne bih podcijenio utjecaj Katoličke crkve i na HDZ i na potencijalne partnere HDZ-a na desnici', rekao je Kovačević.

Nikola Baketa komentirao je potencijalnu koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta te upozorio da, prema izlaznim anketama, nema dovoljno mandata za sastavljanje Vlade jer im fale dva mandata do 76, koliko ih je potrebno.

'Sada je u dobroj poziciji i Zoran Milanović. On može reći da je puno pomogao SDP-u i svima onima koji su za skidanje HDZ-a s vlasti', kaže Baketa.

Mirela Holy uvjerena je da, prema izlaznim anketama, niti HDZ niti Rijeke pravde nemaju početnu prednost u sastavljanju većine. Na njezin se komentar nadovezao Kovačević izjavivši da su Plenković i HDZ s, obzirom na očekivanja i predizborne analize, ipak gubitnici izbora.

Holy je kazala i da je Milanović bio gospodar igre. 'On je držao agendu opozicije. Rekla bih da je kod Butkovića napravio pogrešku. Plenković je bacio Butkovića u vatru i Milanović je to progutao, ali se kasnije osvijestio', rekla je Holy.