sastanak u Bangkoku

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastaje se sa šefom kineske diplomacije

26.01.2024 u 05:37

Bionic
Reading

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom u Bangkoku u petak i subotu, u skladu s dogovorom čelnika SAD-a i Kine da će produbiti dijalog između dviju najvećih svjetskih ekonomija.

Sastanak se održava nešto više od dva mjeseca nakon četverosatnog sastanaka američkoga predsjednika Joea Bidena i njegova kineskoga kolege Xi Jinpinga na marginama summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u San Franciscu.

Biden i Xi dogovorili su se tada da će otvoriti predsjedničku "crvenu liniju", obnoviti komunikaciju između dvije vojske te nastojati suzbiti proizvodnju fentanila, ali je i dalje ostalo otvoreno pitanje Tajvana.

"Ovaj sastanak nadovezuje se na dogovor predsjednika Bidena i Xija u studenom na sastanku u Woodsideu da će održavati stratešku komunikaciju i odgovorno upravljati odnosima", priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Sastanak u Bangkoku potvrdilo je u priopćenju i kinesko ministarstvo vanjskih poslova. "Kako je dogovoreno između Kine i Sjedinjenih Država, Wang Yi održat će novi niz sastanaka s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Bangkoku", stoji u priopćenju.

Sullivan će se, dodala je Watson, u Bangkoku sastati i s tajlandskim premijerom Sretthom Thavisinom i potpredsjednikom vlade Parnpreejem Bahiddha-nukarom. "Na tim sastancima g. Sullivan će potvrditi važnost američko-tajlandskoga sporazuma o savezništvu i partnerstvu te razgovarati o mogućnostima jačanja suradnje u nizu bilateralnih i globalnih pitanja", priopćila je Watson.