BOLJE VLAKOM NEGO AUTOM

Pogledajte kako bajkovito danas izgleda Gorski kotar

08.02.2015 u 14:20

  • +12

Vlakom kroz Gorski Kotar 1. dio

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Cijela Hrvatska je danas pod snijegom, okovana niskim temperaturama, a naš fotoreporter je ipak krenuo u Gorski kotar, ali ne automobilom, nego vlakom. Nakon proboja iz sivog i ledenog Zagreba, sve putnike na relaciji prema Rijeci, u Gorskom kotaru dočekali su čarobni prizori snijegom prekrivenih šuma, plavetnila i sunca

Kada je vlak danas zašao u Gorski kotar, jedna je putnica rekla: 'Pa danas bi nam trebali naplatiti pogled na ovu zimsku goransku bajku!' Nije, doduše, izgledalo tako i bajno kada smo krenuli iz zaleđenog Zagreba put Rijeke jer ceste i pruge tek što su otvorene, a još uvijek puše bura. No plavetnilo nad Ogulinom, Brod Moravicama, Vrbovskom i Delnicama, uz fantastične bljeskove sunca, stvorilo je prizore koji se rijetko viđaju i oduzimaju dah svojom ljepotom.

Gorski kotar, sav pod blistavo bijelim pokrivačem snijega, danas se kupao u suncu. Nisu trebale ni kape ni rukavice, već samo dobre sunčane naočale. Vožnja vlakom je prošla besprijekorno, a putnici su se pretvorili u razdragane turiste: svi su počeli fotografirati borove šume, planine i rijeke Dobru i Mrežnicu te dolinu Kupe.

Pozdravili su nas i željezničari koji dežuraju uz prugu, a brižna posada putničkog vlaka uspjela je i upozoriti i srnu da pričeka na prijelaz pruge – srećom je malo zapela u dubokom snijegu, pa je i prijelaz pruge za tu plahu prelijepu životinju prošao u najboljem redu.

Na cestama vidimo ralice u akciji, a tu je i poneki putnički automobil, naravno, s neizostavnom zimskom opremom – najviše je turista koji su pohrlili s djecom na zimski nedjeljni izlet. Sudeći po ljepoti prizora i savršenom pokrivaču snijega, danas je dan za izlete koji će se pamtiti.