RASTUĆE TRŽIŠTE

Uniline obogaćuje ponudu arheološkim turizmom

25.08.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Turistička kompanija Uniline projektom arheološkog turizma intenzivira svoje poslovne aktivnosti na tržištu posebnih interesa, rastuće kategorije i u europskom i u svjetskom turizmu, stoji u priopćenju Unilinea

Arheološki turizam jedan je od posebnih oblika turizma u koji su do sada najčešće bili uključeni arheološki muzeji i destinacije u blizini arheoloških nalazišta, a manje turističke agencije s ponudom ciljanih paket aranžmana za to tržište.

Stoga se Uniline intenzivnije uključio u to tržište te u suradnji s Arheološkim muzejom Istre (AMI) na domaćem i svjetskom tržištu nudi razglede arheoloških nalazišta u Istri, ali i ponudu tematskih paketa, navodi se u priopćenju Unilinea.

U sklopu tih paketa nalaze se programi aktivnog arheološkog turizma koji uključuju mogućnost sudjelovanja gostiju-amatera, ali i stručnjaka-arheologa u arheološkim iskopavanjima.

Kako se naglašava u priopćenju, ovaj turistički proizvod namijenjen je specijaliziranim grupama, ali i svim zainteresiranim pojedincima ili grupama u vidu klasične turističke ponude. Sve je usklađeno s programima iskopavanja AMI-a, kao i nadležnog Ministarstva kulture, a odlascima na nalazište prethode prezentacije o nalazištu i onome što ona kriju. Zamišljene su i tematske radionice, katalogizacija iskopanog, konzerviranje i drugi oblici arheološkog posla koje bi kompletno vodili arheolozi-profesionalci iz AMI-a. Godišnje se u suradnji s AMI-em otvaraju tri lokacije na kojima turisti-arheolozi, ali i druge zainteresirane skupine, mogu boraviti i sudjelovati u arheološkim programima, i to vezanim za rimsko doba, srednji vijek ili prapovijest te podvodnu arheologiju.

Uniline, kao jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, na razvoju ponude arheološkog turizma radi već dulje vrijeme, a uz ostalo ju je već dijelom predstavila na mediteranskoj burzi arheološkog turizma Borsa del turismo archeologico, sredinom studenog prošle godine održanoj u Arheološkom parku u Paestumu (Italija).

Voditelj projekta arheološkog turizma Marino Levak naglašava da je inicijativa za pokretanje ove vrste usluge započela još prije nekoliko godina: 'S obzirom na svoju bogatu povijesno-kulturnu, pa i arheološku baštinu, koja seže i više od pet tisuća godina unazad s Vučedolskom kulturom i nalazištem kod Vukovara, Hrvatska svakako ima velik potencijal za razvoj arheološkog turizma. Rezultati naših aktivnosti usmjerenih u razvoj ovog specifičnog turističkog proizvoda već ukazuju na to da će ovaj oblik turizma u narednim godinama imati uzlazni trend. Uniline je u arheološkom turizmu kao tržištu posebnih interesa prepoznao odličan motiv za dolaske turista u Hrvatsku, kao i priliku za produljenje turističke sezone, što su i neke od temeljnih odrednica hrvatske turističke strategije do 2020.'