'MOŽEMO BOLJE OD SDP-A'

Što su to HDZ-ovci zaključili o investicijama u Hrvatskoj?

23.04.2014 u 16:40

Bionic
Reading

HDZ je na današnjoj konferenciji 'Investiciji potencijal Hrvatske' htio poručiti da su u toj stranci svjesni krize i svjesni da aktualna vlast ne nudi rješenja kako iz nje izaći, a građanima i poslovnim ljudima htjeli su predstaviti svoju viziju investicija. Tako su otprilike nakon pet sati sve panel-diskusije i razgovore sumirali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i jedan od stranačkih gospodarskih stratega Domagoj Ivan Milošević

'Mi smo danas pokazali da imamo program, imamo projekte i ljude, a osim toga da imamo naše partnere i suradnike iz inozemstva, iz Izraela, iz Njemačke, Poljske i da smo zahvalni na njihovom dolasku i da ćemo učiti iz njihovih primjera. Htjeli smo poručiti da smo svjesni dubine krize i da smo svjesni da ovi koji su na vlasti nemaju rješenja kako je riješiti. Dapače, oni je multipliciraju i svojom poreznom politikom uništavaju i ono malo mogućnosti koje postoje da se postigne neki rast, da se digne proizvodnja, da se otvaraju radna mjesta ili da sve više izvozimo', kazao je na završetku HDZ-ove konferencije 'Investicijski potencijal Hrvatske', predsjednik te stranke Tomislav Karamarko

Temelj HDZ-ova gospodarskog programa, dodao je Karamarko, jest poticanje malog i srednjeg poduzetništva, a projekti koji su danas predstavljeni su projekti za sljedećih 10 godina.

'Mi danas možda pričamo o nečemu čega su se možda i drugi sjetili, ali čisto sumnjam. Vidio sam da nas optužuju da pričamo o starim projektima. Da, ali ti projekti su uvijek novi dok se ne realiziraju, dok ne počnu funkcionirati i davati neke plodove i rezultate', poručio je predsjednik SDP-a.

HDZ se, zaključio je Karamarko pred polupraznom dvoranom, '90-ih borio za državu, a danas se bori za bolji život građana'.

'Hrvatsko domoljublje za nas je borba za kvalitetu života. Borit ćemo se za svako radno mjesto i svakog mladog čovjeka koji želi napustiti Hrvatsku i borit ćemo se da što više ljudi vratimo u ovaj najljepši dio Europe koji se zove naša zemlja, naša prekrasna Republika Hrvatska', kazao je Karamarko.

Općenito je najvažnije zaključke današnjih panela, na kojima se razgovaralo i o konkretnim projektima, sumirao Domagoj Ivan Milošević

'Rast je moguć u uvjetima fiskalne konsolidacije, ali su jedan od pokretača rasta u tom slučaju reforme. Njih se ne trebamo bojati jer one donose korist i za građane i za poduzetnike', izdvojio je Milošević.

Pozitivna investicijska klima, dodao je, ne ostvaruje se samo zakonskim aktima, nego stvaranjem pozitivne atmosfere za investiranje, stabilnošću porezne politike uz neophodno hitno pojednostavljenje svih procedura za investicije i poslovanje u RH.

Kao treći zaključak Milošević je spomenuo i neke konkretne projekte. 'Hrvatska mora iskoristiti svoj povoljan geostrateški položaj kao nova nada u Europskoj uniji. Nizinska pruga, luka Rijeka i Vukovar, Koridor 10, kanal Dunav - Sava, to je ono što nas treba staviti na kartu Europe, i to ne samo zbog prometno-logističkih usluga, već i razvoja i obnove i industrije i energetike i turizma', poručio je Milošević.

Hrvatska, zaključeno je na panelima, mora i maksimalno iskoristiti sredstva iz EU fondova, i to ne samo za prometnu povezanost, nego i za projekte navodnjavanja te za poljoprivredu.

'Privatni sektor, posebice mala i srednja poduzeća i obrtnici su ti koji moraju biti generator rasta i zapošljavanja. Država je tu da stvara prijateljski okvir, pomaže rastu investicija i poboljšava uvjete za poslovanje', zaključio je Milošević, dodavši da upravo HDZ ima snagu i ljude koji to sve mogu ostvariti.