ISKAZIVANJE INTERESA

Zadnji dan prikupljanja ponuda za Telekom Slovenije

23.04.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Danas istječe rok do kojega investitori trebaju predati iskaze o interesu za kupnju gotovo tri četvrtine vlasničkog udjela u Telekom Sloveniji

Poziv, kojim je državni fond SOD u ime slovenske vlade od zainteresiranih investitora zatražio da iskažu svoj pismeni interes za buduće prikupljanje ponuda, objavljen je početkom mjeseca, a rok istječe večeras u 19 sati.

Prodaje se paket od 4,75 milijuna dionica ili 72,75 posto od ukupnog broja dionica slovenskog nacionalnog telekomunikacijskog operatera u vlasništvu države, Kapitalske družbe (KAD), osiguravajućeg društva Triglav i Pozavarovalnice Sava. Prodaje se i 185.270 dionica ostalih dioničara, što čini 2,83 posto od ukupnog broja dionica.

Vlasnici koji prodaju dionice, nakon valorizacije svih prispjelih iskaza, odlučit će koje zainteresirane stranke ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u iduću fazu prodajnog postupka. S odabranim interesentima bit će potpisani sporazumi o zaštiti povjerljivih podataka, te će im biti predane informacije o namjeravanoj transakciji i samoj kompaniji.

Telekom Slovenije lani su slovenska vlada i parlament stavili na popis tvrtki koje će se prodati u prvom krugu privatizacije. Popis obuhvaća 15 kompanija u kojima država ima udjel.

Kao najozbiljnijeg potencijalnog kupca slovenskog telekomunikacijskog operatera mediji već duže vremena spominju Deutsche Telekom, s mogućnošću da kupnja bude izvedena preko njegove hrvatske tvrtke HT-a ili preko Magyar telekoma.

Kao mogući zainteresirani investitori spominjale su se i ruske tvrtke Sistem Holding i Gazprom Telekom, turski Tuerk Telekom i nordijski Telenor, te više investicijskih fondova.

Telekom Slovenije lani je imao 52,3 milijuna eura čiste dobiti, što je 17 posto više nego prethodne godine, a njegovi poslovni prihodi iznosili su 799,2 milijuna eura. Neto financijski dug Telekoma Slovenije krajem 2013. iznosio je 341,5 milijuna eura.