TEHNO SAVJETI

Želite ostvariti novogodišnje odluke? Ove aplikacije mogle bi vam pomoći

02.01.2024 u 18:53

Bionic
Reading

S novom godinom stigle su i nove odluke, a njih ćemo manje-više uspješno ostvariti ili biti neuspješni u tome. Ako 2024. doista želite ispuniti sve što ste si zacrtali, možda bi vam u tome mogla pomoći i tehnologija

Najčešće novogodišnje odluke za 2024. godinu su ušteda novca, poboljšanje fizičkog zdravlja i - sreća, mir i blagostanje. Bez obzira na to na što se odnose vaše odluke, postoje i stotine aplikacija koje mogu biti izvrsni alati za postizanje tih ciljeva - od tjelovježbe sve do alata za poticanje štednje...

Nedavno smo objavili i popis aplikacija za bolje upravljanje financijama, dostupan na ovoj poveznici.

Gola

Gola je prilagodljiva aplikacija za praćenje ciljeva jer ih možete unijeti u prilagodljiv predložak, pratiti svoj napredak pomoću grafikona, primati podsjetnike putem obavijesti i još mnogo toga.

Tu je i značajka umjetne inteligencije koja pruža savjete o bržem postizanju ciljeva, kao i više od 20 predložaka ako ih ne možete postaviti, poput 'pročitati 12 knjiga' i 'okušati se u tri nova sporta'. Aplikacija je nedavno predstavila interaktivne widgete koji vam omogućuju ažuriranje s početnog zaslona i postavljanje fiksnog cilja koji uvijek vidite.

Gola se može besplatno preuzeti na uređajima s iOS-om. Također nudi godišnju pretplatu od 2,99 dolara kako biste dobili neograničene ciljeve i motivacijske savjete, među ostalim naprednim postavkama.

Bookly

Ako u ovoj godini želite više čitati, u aplikaciji Bookly možete postaviti godišnji cilj i držati ga se zahvaljujući njezinoj funkciji odbrojavanja, ugrađenom tajmeru za dnevne periode čitanja, kao i statistikama koje prikazuju ukupno vrijeme čitanja, broj pročitanih stranica, brzinu kojom to činite i još mnogo toga. Bookly također može reproducirati ambijentalne zvukove dok čitate. Osim toga, postoji dio za bilješke da možete zabilježiti svoje misli o knjizi ili zapisati svoje omiljene citate.

Bookly nudi besplatnu verziju koja vam omogućuje praćenje do 10 naslova u kolekciji koju stvorite. Ako je želite proširiti (bez brisanja knjiga), nudi pretplatu od 4,99 dolara.

Serial Reader

Još jedna aplikacija koja vas može potaknuti na više čitanja je Serial Reader jer vam svakodnevno šalje nove ulomke iz knjiga. Omogućuje vam odabir između više od 700 klasika te vam šalje ulomak iz knjige svaki dan, za koji vam treba 10 minuta. Možete čitati u svom ritmu, prilagoditi veličinu fonta i temu te sinkronizirati svoj napredak na različitim uređajima. Također možete osvajati postignuća i bedževe kada završite s čitanjem knjige i tako samog sebe potaknuti da nastavite s time.

Serial Reader je sjajan način da otkrijete nove knjige, ponovno pročitate stare naslove ili nadoknadite klasike koje ste oduvijek željeli pročitati. To je ujedno zabavan i jednostavan način da čitanje učinite navikom i dijelom svoje svakodnevne rutine. Možete početi čitati besplatno ili pretplatiti se na Serial Reader Premium kako biste otključali dodatne značajke, poput čitanja offline, označavanja, bilješki i još mnogo toga.

Yousician

Ako je vaša novogodišnja odluka naučiti ili usavršiti sviranje glazbenih instrumenata ili pjevanje, aplikacija Yousician može vam pomoći u tome. Bez obzira na to jeste li početnik ili stručnjak, možete pronaći odgovarajuće lekcije i pjesme. Također možete vježbati s povratnim informacijama u stvarnom vremenu, pratiti svoj napredak i stalno postavljati nove ciljeve. Aplikacija podržava sviranje gitare, klavira, ukulelea, bas gitare te pjevanje. Pritom možete birati glazbu različitih žanrova, stilova i razina težine.

Aplikacija je besplatna za preuzimanje i korištenje, ali možete pristupiti samo ograničenom broju lekcija i pjesama dnevno te možete koristiti samo jedan instrument istovremeno. Ako želite otključati neograničen pristup svim značajkama i sadržaju, morate se pretplatiti.

Fitness Buddy

Fitness Buddy je aplikacija koja vam može pomoći u postizanju vaših fitnes ciljeva u 2024. Bilo da želite izgubiti težinu, izgraditi mišiće ili poboljšati svoje zdravlje, ima sve što vam je potrebno da započnete s vježbanjem i ostanete motivirani.

Možete birati između preko 4000 vježbi, 1000 treninga i 75 planova vježbanja ili pak kreirati sebi prilagođenu rutinu. Također možete pratiti unos kalorija i vode te sinkronizirati svoje podatke s drugim fitnes aplikacijama i uređajima.

Fitness Buddy nudi savjete, videozapise te članke stručnjaka i trenera koji će vam pomoći da naučite nove vještine i tehnike. Možete ga besplatno preuzeti, ali također možete nadograditi na Fitness Buddy Premium kako biste otključali više značajki, kao što su HD videozapisi, napredna statistika i neograničen pristup svim sadržajima.

Seven

Nemate sat vremena za tjelovježbu? A što je sa sedam minuta vašeg vremena? Za to bi se mogla pobrinuti aplikacija Seven (sedam u prijevodu).

Seven je savršen za početnike, ali i iskusne sportaše. Za sve rutine vježbanja potrebno je samo sedam minuta, a ukupno ima preko 200 vježbi. Najbolji dio? Niti jedna od njih ne zahtijeva dodatnu opremu, a možete ih izvoditi gotovo bilo gdje i bilo kada.

Aplikacija vas može motivirati da odradite sedmominutni trening svaki dan uz novi izazov vježbanja, a možete vidjeti svoj napredak u svom prilagođenom planu. Također se možete natjecati s prijateljima za ohrabrenje, a tu je i zanimljiv izbor instruktora.

Iako je Seven besplatan za preuzimanje i korištenje, postoji i premium članstvo u 7 Clubu. To vam daje pristup svim treninzima i više od 200 vježbi koje će vam pomoći da promijenite svoju rutinu. Također ćete imati certificiranog osobnog trenera.

QUITNOW

Ako je jedan od vaših novogodišnjih ciljeva prestanak pušenja, možda biste trebali isprobati QUITNOW, mobilnu aplikaciju koja vam pomaže osloboditi se ovisnosti o nikotinu. QUITNOW je aplikacija koja prati vaš napredak, pokazuje vam koliko ste novca uštedjeli te vas nagrađuje postignućima i zdravstvenim prednostima dok prestajete pušiti.

Također se možete pridružiti zajednici od preko dva milijuna ljudi koji su odustali od pušenja, razgovarati s njima te dobiti podršku i savjete stručnjaka i trenera. QUITNOW je besplatna aplikacija, ali možete je nadograditi na QUITNOW PRO i dobiti pristup više značajki, kao što su personalizirani planovi, motivacijski citati i napredna statistika.

Sunnyside

Ako planirate smanjiti konzumaciju alkohola ove godine, Sunnyside je koristan alat za usvajanje zdravih navika. Ova aplikacija za svjesno pijenje omogućava vam praćenje broja konzumiranih alkoholnih pića tjedno, šalje podsjetnike putem SMS-a, nudi osobni coaching, kao i razgovor sa zajednicom koju okuplja, među ostalim.

Sunnyside naplaćuje pristojan iznos ako ga želite koristiti - 99 dolara godišnje - što znači da se morate tome doista posvetiti kako bi se isplatilo. Pritom nudi besplatno probno razdoblje od 15 dana.

Lumosity

Ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka ta da poboljšate svoje kognitivne vještine i mentalnu kondiciju, onda bi vam se moglo isplatiti preuzeti Lumosity, aplikaciju za vježbanje mozga koja nudi personalizirane i prilagodljive vježbe što povećavaju pamćenje, pozornost, brzinu, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema.

Možete pratiti svoj napredak i usporediti rezultate s drugima. Lumosity također pruža uvide i savjete o tome kako optimizirati zdravlje i performanse mozga. Bilo da želite izoštriti svoj um, povećati produktivnost ili se zabaviti, on bi mogao biti prava aplikacija za vas. Lumosity ima različite planove pretplate koji odgovaraju različitim potrebama i proračunu. Možete ga isprobati besplatno sedam dana i otkazati bilo kada.

Skillshare

Skillshare je izvrsna aplikacija koja vam pomaže održavati 'na životu' novogodišnju odluku da naučite nešto novo. Pomoću nje možete otkriti nove strasti, hobije i interese, između ostalog pristupiti tisućama online predavanja o raznim temama, kao što su fotografija, dizajn, poslovanje i još mnogo toga. Također možete gledati videozapise, raditi na projektima i dobiti povratne informacije stručnjaka i kolega. Aplikacija nudi i sesije uživo, radionice i izazove kako biste bili motivirani i angažirani. Savršena je za svakoga tko želi naučiti nešto novo, istražiti svoju kreativnost ili unaprijediti karijeru.

Besplatna je za preuzimanje i korištenje, ali ima neka ograničenja. Mjesečno možete gledati ograničen broj predavanja i videozapisa te ne možete pristupiti premium značajkama i sadržaju.

Duolingo

Ako u ovoj godini želite usavršiti ili naučiti novi jezik, neizostavan je Duolingo.

U toj aplikaciji možete postaviti svoje ciljeve i pratiti napredak dok birate među stranih 40 jezika, uključujući španjolski, francuski, japanski i ostale. Duolingo čini učenje ugodnim i prilagođava se vašem rasporedu i razini znanja. Također, možete ga besplatno koristiti, ali uz oglase i manji broj lekcija.

AppBlock

Iako zvuči ironično i paradoksalno, nije loša ideja preuzeti aplikaciju koja vam pomaže da smanjite vrijeme provedeno na mobitelu. Aplikacije za blokiranje zaista mogu biti dobro rješenje za ograničavanje vremena provedenog na društvenim mrežama. Korisnici u dobi od 16 do 64 godine u 2023. godini proveli su više od šest sati dnevno na svojim telefonima, prema izvješću Data Reportala.

AppBlock vam pomaže smanjiti vrijeme provedeno na ekranu blokiranjem obavijesti aplikacija za koje smatrate da vas ometaju. Također možete blokirati određene web stranice ili fraze. Osim toga, nudi postavke roditeljske kontrole, Strict Mode i statistike korištenja.

Nedavno smo popisali još sličnih aplikacija za digitalnu detoksikaciju.