8 ÷ 2 (2 + 2) =?

Zagonetka koja je zapalila internet posvađala je i matematičare. Odgovor zna dr. House

02.08.2019 u 14:27

Bionic
Reading

Jednadžba anonimnog matematičara, objavljena na Twitteru, podijeljelila je rješavače u dva suprotstavljena tabora. Jedni tvrde da je odgovor '16', dok su drugi sigurni da je rješenje '1'

Čini se da nitko nema pravi odgovor na ovako postavljen matematički zadatak. Zbunjeni su i ljudi, ali i kalkulatori. Internet matematičari podijelili su se u dva tabora, a svaki tvrdi da je njihovo rješenje jedino točno. I doista, koji je točan odgovor na matematički zadatak koji glasi; 8 ÷ 2 (2 + 2) =?

Jedan tabor tvrdi da je odgovor brojka '16', drugi su sigurni da je točno rješenje brojka '1'.

Internet je zakuhao. Društvene mreže prepune su odgovora i metoda kojima se došlo do njega. Formule frcaju na sve strane. Ali ni to nije pomoglo. I dok jedni ostaju pri tvrdnji da igra samo broj '16', drugi ih šalju nazad u osnovnu školu i tvrde da je odgovor samo jedan jedini i on dakako glasi: 1. Tko misli drugačije zaslužuje jedinicu.

U razgovoru za britanski dnevni list The Sun jedan je matematičar otkrio da konfuzija nastaje zato što postoje tehnički dva načina za odgovor na pitanje.

Dr. Thomas House, predavač primijenjene matematike na Sveučilištu u Manchesteru, kaže da sve ovisi o načinu na koji koristite zagrade jednadžbe.

'Uobičajeni način tumačenja izračuna je da se prvo računa ono što je unutar zagrada', tumači dr. House. 'Dakle, imamo 8 ÷ 2 (2 + 2) = 8 ÷ 2 (4). Zatim se dijeljenje odvija prije množenja, pa imamo 4 (4), što daje 16.'

Međutim, ako pogledate zagrade na drugačiji način, dobivate '1'.

'Ako netko želi dati prednost množenju nad dijeljenjem, ništa ih ne može zaustaviti kad kažu da 8/2 (4) znači 8/8 = 1', mudruje dr. House.

I gdje smo sad? Matematički stručnjak kaže kad niste sigurni u vlastitu pamet, okrenite se računalu. A ono kaže da je točno rješenje brojka '16'.

Problem proizlazi iz činjenice da je jednadžba napisana na zbunjujući način. Želite li doći do točnog rješenja, morate u zadatku točno objasniti što želite.

'Pouka je da moramo biti oprezni u pogledu definicija', rekao je dr. House. 'Pri pisanju računalnog koda prvo se tumači obično (8/2) * (2 + 2), a drugo 8 / (2 * (2 + 2)) kako bi se izbjegla bilo kakva nejasnoća.'

Znanstveno objašnjenje matematičkog problema za strpljive Izvor: Društvene mreže / Autor: MindYourDecisions

I dr. Geoff Evatt, predavač primijenjene matematike na sveučilištu u Manchesteru, kaže kako ljude zbunjuje način na koji je napisana originalna jednadžba.

'Pitanje je dvosmisleno. Izgleda da imam problem s tim gdje treba stavljati zagrade,' kaže on. 'Nije 100% jasno koju operaciju trebamo izračunati sa (2+2).'

'Odnosno, ako oni znače: a) 8 ÷ (2 x (2 + 2)) tada je rješenje 1. Ali ako znače: b) (8 ÷ 2) x (2 + 2) tada je to jednako 16.'

Eto, sad smo svi pametniji.