SVEMIRSKA POČAST

Planina na Mjesecu dobila ime po genijalnoj afroameričkoj matematičarki na čijim je proračunima letio Apollo 11

06.03.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Bila je pionirka računalstva i genijalna matematičarka, stajala je iza mnogih proračuna važnih za misiju Apolla 11 i prvo ljudsko slijetanje na Mjesec, ali i za druge letove NASA-e u šezdesetim i sedamdesetim godinama. Sada je na Zemljinom satelitu ušla u vječnost, po njoj je nazvana 6000 metara visoka planina blizu Mjesečevog Južnog pola. Zvala se Melba Roy Mouton

Odluku o imenovanju planine njezinim imenom donijela je međunarodna astronomska organizacija, koja je ovu relativno plosnatu goru vidljivu teleskopom sa Zemlje nazvala Mons Mouton.

'Melba Mouton je bila jedna od pionirki i liderica u NASA-i. Ne samo da je pomogla da NASA preuzme vodstvo u istraživanju svemira, nego je utrla put i drugim ženama, posebno ljudima druge boje kože da ostvare karijeru i razvijaju znanstvena dostignuća u NASA-i', napisala je u priopćenju povodom imenovanja Sandra Connelly, administratorica za znanost u američkoj svemirskoj agenciji.

Svoju blistavu karijeru Mouton je u svemirskoj agenciji počela još 1959. nakon što je magistrirala matematiku, a prvi joj je uspjeh bilo vođenje matematičkog dijela operacije u Goddard Space Flight Center u saveznoj državi Maryland, gdje je nadgledala satelite Echo 1 i Echo 2 koji su u Zemljinu orbitu lansirani 1960., odnosno 1964. Kao glavna programerka radila je u odjelu za analizu misija u orbiti oko Zemlje, i zaslužna je za računalni program koji je pratio NASA-ine letjelice. Umirovljena je 1973., a umrla 1990. u dobi od 61 godine, od raka na mozgu.

Imenovanje Mjesečeve planine imenom Mons Mouton ima i simboličku dimenziju, jer je Melba Mouton imala važnu ulogu u letu Apolla 11, a sada je ova lokacija u užem izboru za slijetanje buduće misije Artemis 3 kojom će se ljudi vratiti na 'svoj' satelit. Već je najavljeno da će u misiji prvi put na površinu Mjeseca stići jedna žena, te jedna osoba ne-bijele rase.

Premda se njezin lik ne pojavljuje u nagrađivanom filmu 'Skrivene junakinje' (Hidden Figures) i u knjizi po kojoj je film snimljen, Mouton jest dio velike grupe Afroamerikanki koje su u NASA-i zvali 'živim računalima', i koje su odigrale fantastičnu ulogu u razvoju američke agencije za svemirska istraživanja. Desetljećima su njihove zasluge bile zasjenjene iza uobičajenih predodžbi o bijelim muškarcima koji vode priču o američkoj svemirskoj utrci, no ovim djelima i zanimanjem koje su film i knjiga izazvali napokon im je odano priznanje.