TEHNOLOŠKI VRHUNAC

U Specijalnoj bolnici Goljak predstavljena robotska rehabilitacija za djecu

14.03.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Specijalna bolnica za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak predstavila je u četvrtak robotsku rehabilitaciju, koja omogućava djeci usvajanje pokreta i životnih radnji koje ranije nisu mogli izvoditi. Dosad je kroz sedmotjedni rehabilitacijski ciklus na sedam naprednih rehabilitacijskih robota prošlo 350 djece, dok je više od 200 djece iskusilo rehabilitacijske mogućnosti robota. Većinom je riječ o djeci s cerebralnom paralizom koja, uz motorička oštećenja, imaju često pridruženje poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje

Ova robotska terapija je tehnološki vrhunac rehabilitacije. Specijalna bolnica Goljak usluge pruža djeci iz svih dijelova Hrvatske.

Svaki dan, kapacitet od 16 djece omogućava individualiziran pristup terapiji, prateći njihov napredak i prilagođavajući tretmane. U rehabilitacijski protokol - koji traje ukupno sedam tjedana - uključena su djeca starosne dobi od četiri do 18 godina sa slabošću ruku ili nogu koja kognitivno mogu razmjeti zadatke koje zadaje robot, čija je cijena oko 700.000 eura.

Rad na robotu je kompleksan, iziskuje dobro školovan i uvježban tim liječnika i terapeuta koji će usuglasiti terapijske ciljeve. Prema kliničkom iskustvu, veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života, boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka. To je u razgovoru s novinarima potvrdila i mama Nataša čija kći Elena koja već pet tjedan dolazi na rehabilitaciju, tijekom čega je primijetila velik napredak.

Usto djeca prilikom rehabilitacije istovremeno igraju igrice, a stručnjaci iz bolnice potvrdili su da im to dodatno pomaže da budu koncentrirani.

  • +18
Specijalna bolnica za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Robotska rehaboilitacija predstavlja revolucionaran pristup u tretmanu djece s neurorazvojnim teškoćama, pružajući individualiziranu terapiju koja potiče razvoj motoričkih vještina na način koji dosad nije bio moguć, omogućavajući tako poboljšanje kvalitete živote i funkcioniranje djece u svakodnevnom životu.

Inovativni robotski sustavi omogućuju preciznije i personalizirane terapijske postupke, prilagođene potrebama svakog djeteta, čime se stvara temelj za dugoročni napredak i samostalnost u svladavanju vakodnevnih izazova', rekla je dr. sc. Ivana Kern, ravnateljica Specijalne bolnice Goljak.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović najavila e ulaganja u Specijalnu bolnicu Goljak kroz širenje usluga na istočni dio grada u Hirčevoj, nabavu opreme za potrebe bolnice te dizalo za