VELIKA VRIJEDNOST

Svijet lomi koplja oko njih: Što su poluvodiči i zašto su toliko važni?

09.08.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Vlada je najavila novu komisiju koja će upravljati britanskom industrijom poluvodiča, koju opisuje kao 'od vitalnog značaja za moderni svijet u kojem živimo'. Širom svijeta vlade poduzimaju mjere, donose nove zakone i troše ogromne svote novca kako bi potaknule taj sektor u svojim zemljama. Europski parlament je u srpnju usvojio planove za osiguravanje opskrbe čipovima u EU-u uvođenjem hitnih mjera protiv nestašica poticanjem proizvodnje i inovacija s više od tri milijarde eura kako bi Unija udvostručila svoj udio u globalnoj proizvodnji poluvodiča na 20 posto. Što su poluvodiči i zašto su toliko važni?

U modernoj proizvodnji postoji nekoliko komponenti važnijih od poluvodiča, koji se ponekad nazivaju i mikročipovi ili integrirani krugovi. Izrađeni su od sićušnih fragmenata sirovina, poput silicija, koji se zatim mijenjaju u procesu koji se naziva dopiranje, tako da ponekad provode struju, a ponekad ne. Omogućuje im da se koriste kao elektronički prekidači, govoreći binarnim jezikom jedinica i nula koji podupire računalnu obradu.

Iako su nevjerojatno mali, moderni mikročipovi mogu imati onoliko tranzistora minijaturnih poluvodiča koliko i sve kamenje u Velikoj piramidi u Gizi. To je puno jedinica i nula – i ogromna količina procesorske snage – što omogućuje napredne elektroničke sustave koji pokreću naše moderne živote.

Poluvodiči se koriste u tranzistorima, laserskim diodama, solarnim panelima, mikroprocesorima, solarnim panelima. Temelj su, dakle, moderne elektronike te ključni za napredak u tehnološkim područjima.Mali i moćni, poluvodiči također su nevjerojatno vrijedni i oni su u srcu industrije vrijedne 500 milijardi dolara za koju se očekuje da će se udvostručiti do 2030. godine, piše BBC.

Kako se koriste?

Poluvodiči su temelj modernog računalstva, a na njih se oslanjaju uređaji poput pametnih telefona i prijenosnih računala. Također se nalaze u usmjerivačima, preklopnicima i komunikacijskim infrastrukturama koje čine okosnicu interneta, omogućujući globalnu povezanost.

Kada je riječ o održivosti, poluvodiči također igraju ključnu ulogu. Mogu se naći u vjetroturbinama i solarnim farmama. U zdravstvu se nalaze u medicinskim uređajima i opremi, kao i u implantabilnoj tehnologiji, poput srčanih stimulatora i inzulinskih pumpi.

Jo Shien Ng, profesor poluvodičkih uređaja na Sveučilištu Sheffield, rekao je: 'Sva moderna društva oslanjaju se na poluvodiče u svojim kritičnim infrastrukturama. Jedan od mnogih primjera su moderna vozila s elektroničkim sustavima upravljanja, daljinskim ključevima automobila za otključavanje automobila, sustavima protiv blokiranja kotača i kamerama za vožnju unatrag'.

Tko ih proizvodi?

Trenutno se Velika Britanija, SAD, Europa i Kina uvelike oslanjaju na Tajvan za poluvodiče. Tajvan je najvažnija svjetska lokacija za njihovu proizvodnju zbog Tajvanske tvrtke za proizvodnju poluvodiča (TSMC) – ona osigurava više od polovice svjetske ponude, uključujući za AMD, Apple, ARM, Broadcom, Marvell, MediaTek i Nvidiju.

Pandemija koronavirusa poremetila je opskrbne lance, a sada politika čini isto – TSMC je trenutno uhvaćen u takozvanim 'ratovima čipova' između SAD-a i Kine.

SAD pobjeđuje Kinu u borbi za čips

Nakon TSMC-a, Samsung u Južnoj Koreji je sljedeći najveći dobavljač. SAD to pokušava promijeniti, trošeći ogromne svote novca kako bi namamile tehnološku proizvodnju na svoje obale.

U prosincu 2022. TSMC je rekao da će više nego utrostručiti svoja planirana ulaganja u svoju novu američku tvornicu u Arizoni. Međutim, u srpnju je objavljeno da je proizvodnja odgođena zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

U akciju se uključuje i Europska unija. Europski zakon o čipu uključuje 43 milijarde eura financiranja do 2030. Intel i njemačka vlada nedavno su potpisali ugovor prema kojem će američka tvrtka izgraditi pogon za proizvodnju čipova u njemačkom gradu Magdeburgu nakon što se Njemačka obvezala pokriti trećinu potrebne investicije. Početak proizvodnje očekuje se za četiri ili pet godina.

Britanska industrija čipova

Ujedinjeno Kraljevstvo se našlo uhvaćeno između velikih gospodarskih igrača, ali je najavilo korake za jačanje vlastite proizvodnje poluvodiča. Ranije ove godine, vlada je predstavila nacionalnu strategiju za poluvodiče koja uključuje do 200 milijuna funti ulaganja do 2025. godine i milijardu funti u sljedećem desetljeću. Kritičari su te svote novca odbacili kao 'beznačajne'.

Također su najavili novu upravu koja će voditi britansku industriju, a sastoji se od stručnjaka za poluvodiče i drugih vodećih osoba iz industrije. Americo Lemos, izvršni direktor IQE-a, britanske poluvodičke tvrtke osnovane 1988. – i član panela – rekao je za BBC da je početna novčana injekcija bila 'važan korak naprijed' i 'vrlo, vrlo dobra investicija'.

Vlada je priopćila da će panel stručnjaka savjetovati o načinima za jačanje britanskog sektora poluvodiča i jačanje otpornosti opskrbnog lanca u industriji - koja se suočava s povećanim napetostima na globalnoj sceni.

Ministar tehnologije Paul Scully rekao je na to: 'Pravilno uključivanje i slušanje stručnjaka koji su u srcu istraživanja, projektiranja i proizvodnje poluvodiča od ključne je važnosti ako ozbiljno razmišljamo o rastu našeg domaćeg sektora, zaštiti naše nacionalne sigurnosti i oslobađanju brzih inovacija u britanskom gospodarstvu'.