CRNO TRŽIŠTE

Kineska vojska i vlada kupuju Nvidijine čipove unatoč američkoj zabrani

15.01.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Kineska vojna tijela, državni instituti za istraživanje umjetne inteligencije i sveučilišta su tijekom prošle godine kupili male serije Nvidijinih poluvodiča kojima je SAD zabranio izvoz u Kinu, pokazuje Reutersov pregled natječajne dokumentacije

Prodaja uglavnom nepoznatih kineskih dobavljača naglašava poteškoće s kojima se Washington suočava, unatoč svojim zabranama, u potpunom prekidu pristupa Kine naprednim američkim čipovima koji bi mogli potaknuti napredak u umjetnoj inteligenciji i sofisticiranim računalima za vojsku.

Kupnja ili prodaja vrhunskih američkih čipova nije protuzakonito u Kini, a javno dostupni natječajni dokumenti pokazuju da su deseci kineskih subjekata kupili i preuzeli Nvidijine poluvodiče otkako su nametnuta ograničenja.

To uključuje A100 i snažniji čip H100 – čiji je izvoz u Kinu i Hong Kong zabranjen u rujnu 2022. – kao i sporije čipove A800 i H800 koje je Nvidia tada razvila za kinesko tržište, ali koji su također zabranjeni prošlog listopada.

Grafičke procesorske jedinice - vrsta čipa - koje je izradila Nvidia naširoko se smatraju daleko superiornijima od konkurentskih proizvoda za rad umjetne inteligencije jer mogu učinkovitije obraditi ogromne količine podataka potrebnih za zadatke strojnog učenja.

Kontinuirana potražnja i pristup zabranjenim Nvidijinim čipovima također naglašava nedostatak dobrih alternativa kineskih tvrtki unatoč razvoju konkurentskih proizvoda Huaweija i drugih. Prije zabrana, Nvidia je imala 90 posto udjela u kineskom tržištu AI čipova.

Reutersov pregled pokazao je da ni Nvidia niti prodavači koje je tvrtka odobrila nisu među identificiranim dobavljačima. Nije bilo jasno kako su dobavljači nabavili svoje Nvidia čipove.

Međutim, nakon ograničenja u SAD-u, pojavilo se crno tržište za takve čipove u Kini. Kineski dobavljači su ranije rekli da uzimaju višak zaliha koji nađe put do tržišta nakon što Nvidia isporuči velike količine američkim tvrtkama ili uvozi preko tvrtki koje su registrirane u Indiji, Tajvanu i Singapuru.

Reuters je tražio komentar od 10 dobavljača navedenih u natječajnoj dokumentaciji, no nitko od njih nije odgovorio.