geocaching u vatri

Za sve su krive ampule: Kako se jedna igra uplela u požare u Hrvatskoj?

22.08.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Već godinama milijuni avanturista diljem svijeta upuštaju se u rekreacijsku aktivnost - geocaching. Većina odredišta ju opisuje kao igru skrivanja i traženja blaga, a sve što je potrebno za nju želja je za avanturom i GPS uređaj (dakle - i kakav današnji mobitel). Kako se nešto ovako nevino uopće dovelo u vezu s požarima koji bukte u Hrvatskoj?

Na jednom od požarišta u Hrvatskoj (Turanj) vatrogasci su pronašli neobične kapsule, a pored papirića, učinilo im se da se u njima krije i fosforni nastavak što može poslužiti za paljenje požara. Međutim riječ je o jednoj vrsti cachea, GPS blaga koje pokušavaju naći avanturisti.

To je u ponedjeljak potvrdio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na konferenciji za medije izjavio je kako je istraga pokazala da je riječ o kapsulama bez fosfornog punjenja te da je uistinu posrijedi tek dodatak za avanturističku igru geocaching

Vatrogasci se i dalje bore s požarom na drniškom i prominskom području Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Što je onda uopće geocaching?

Staklene kapsule pronađene na požarištu definitivno mogu izazvati čuđenje i sumnju da je posrijedi sredstvo za paljenje vatre. Međutim to je samo jedan od oblika 'blaga' - redom bezazlenih predmeta (ako se vodi pravilima) na koje se može naletjeti u avanturi. Drugi predmeti, pored kapsula, mogu biti vodonepropusne kutijice s raznoraznim sadržajem - uključujući dnevnik u koji se mogu upisati pronalazači. 

Same kapsule ili spremnici ne smiju biti zakopani, no opet moraju biti skriveni tako da ih može pronaći samo onaj tko ga aktivno traži. Idealne lokacije su duplje u drveću, skrivena mjesta pod stijenama, u grmlju i dr.

Što je to geocaching? Autor: Geocaching

U svijetu se nalaze milijuni spremnika s takvim blagom, a i u Hrvatskoj postoji organizirana zajednica ljubitelja geocachinga, što ne čudi s obzirom na to da igra postoji preko 15 godina. Pored najvećeg i najpopularnijeg glavnog odredišta Geocaching.com, niz je lokaliziranih stranica (Geocaching Croatia), s jasno prevedenim pravilima, savjetima i sličnim sadržajem. 

Iz vodiča Geocachinga Croatia:

Tipičan cache sadrži malu bilježnicu s olovkom kako biste se mogli potpisati (poželjno je ostaviti i komentar na internetskim stranicama na kojima ćete dobiti podatke o geocacheu), a obično se nalazi i nekoliko sitnica - igračka, suvenir, kovanica... Navedene sitnice u pravilu nemaju neku novčanu vrijednost, ali je poželjno da su zanimljive. Možete i uzeti neku od tih sitnica (ne bilježnicu ili olovku!), ali i ostaviti nešto slične vrijednosti. Mnogi su zadovoljni samim pronalaskom geocachea, tako da ne razmjenjuju sadržaj.

Hrvatska je postala popularno odredište za geocaching zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama pa ne čudi to da su se na domaćem terenu počeli igrati i turisti, u sklopu globalnog projekta za ovakav oblik rekreacije. 

Što je potrebno za početak avanture?

Pored registracije za neke od spomenutih adresa, potrebno je sljedeće, piše Geocaching Croatia: 

  • GPS uređaj – kada GPS zna gdje se nalazi i kamo treba ići, odvest će te do destinacije.
  • Pristup internetu – na njemu pronalaziš informacije o tome gdje se nalazi skriveni plijen koji ideš tražiti.
  • Osjećaj za avanturu da se uputiš na mjesta za koja do tada nikada nisi čuo i vidiš stvari koje bi te inače mimoišle.
  • Prijevozno sredstvo - većina predmeta je skrivena na područjima koja su udaljena od javnog prijevoza, tako da vam je potrebno vlastito sredstvo. Mnogi koriste javni prijevoz, bicikle i pješačenje.
  • Nekoliko predmeta za razmjenu predmeta iz kutije. Nema prisile za razmjenom predmeta, ali često ćeš pronaći predmet interesa u kutiji. To je samo pravedna igra - ukoliko uzmeš nešto, onda nešto trebaš ostaviti kao zamjenu.

Kad je u pitanju Geocaching.com, dovoljno je kreiranje korisničkog računa, a naravno da premium članstvo (uz plaćanje) donosi i niz pogodnosti. Međutim cilj je isti - pronaći blago korištenjem službenih aplikacija za iPhone i Android

Za igranje su pravila jasna

Geocaching Croatia, baš kao i druga međunarodna odredišta za igranje geocachinga, navodi niz jednostavnih i zdravorazumskih pravila za ovu avanturu. Blaga se tako ne smiju postavljati u nacionalnim parkovima, arheološkim nalazištima, blizu zaštićenih objekata ili unutar njih, kao i na drugim ograđenim lokacijama na kojima je pristup ograničen ili nedopušten. 

Pri svemu ovom valja voditi računa o opasnostima za sebe - i prirodu. Blaga se tako ne bi smjela ostavljati na opasnim lokacijama, a valja se pridržavati i svih zakona te propisa koji vrijede za zaštitu okoliša. 

Kako piše Geocaching Croatia, za igru trebaju dvije strane:

Jedna skriva cache bilo gdje u svijetu i označava koordinate zemljopisne dužine i širine pomoću GPS uređaja. Koordinacije i slične informacije vezane za mjesto skrivanja kutije objavljuju se na internetskim stranicama. Za pronalazak skrivene kutije tragači koriste svoje GPS uređaje u kombinaciji s kartama i tragovima. Kada napokon otkriju skrivenu kutiju, mogu uzeti nekoliko predmeta i ostaviti nekoliko drugih za buduće tragače.

Bilo kako bilo - naletite li u šetnji šumom na kakav neobičan spremnik, i dalje valja biti oprezan, no velika je vjerojatnost da je u pitanju cache, svojevrsno blago za avanturiste koji doslovno ovise o GPS-u!