ORGANIZIRANI KRIMINAl

Europol upozorava: Kriminalci sve češće koriste Bluetooth uređaje za praćenje

12.12.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Bluetooth uređaji za praćenje korisni su za lociranje ključeva ili drugih osobnih predmeta. Međutim, također su postali neočekivano koristan alat organiziranom kriminalu

Europska agencija za suradnju u provođenju zakona (Europol) poslala je upozorenje da prevaranti mogu koristiti Bluetooth oznake za geolociranje plijena.

Kada su povezani s mobilnim uređajem, Bluetooth uređaji za praćenje emitiraju signal koji - kada ga otkrije upareni uređaj - otkriva lokaciju na karti.

Domet Bluetooth signala varira od 10 do 120 metara. Kako bi proširili njegov ograničeni domet, proizvođači su uveli značajku lociranja pomoću drugih slično opremljenih uređaja.

Signal Bluetooth uređaja za praćenje može detektirati bilo koji obližnji mobilni uređaj istog proizvođača, a zatim se njegova lokacija prenosi vlasniku.

Europol je upozorio kako tu značajku kriminalci koriste za geografsko lociranje nezakonite robe, s posebnim fokusom na trgovinu drogom (naročito kokainom) iz Južne Amerike u Europu.

U kombinaciji s GPS-om

Policajci su pronašli Bluetooth uređaje za praćenje uz kokain u kontejnerskim pošiljkama prehrambenih proizvoda. Ponekad su bili skriveni u škrinjama na brodovima ili u poslovnim prostorima u Europi. Kriminalci koriste uređaje poput Appleovog AirTaga za neovlašteno praćenje ljudi.

Policajci su naveli i nekoliko slučajeva u kojima je Bluetooth korišten za lociranje vozila umiješanih u organizirani imovinski kriminal i plovila koja se koriste za krijumčarenje migranata.

Zbog tehnoloških ograničenja malo je vjerojatno kako je ta tehnologija korištena za lociranje pošiljaka na moru, za što je puno prikladniji GPS. No, moguće je kombinirati te dvije tehnologije za pouzdanije geolociranje.

GPS uređaji za praćenje obično imaju ograničen vijek trajanja baterije i mogu ih ometati čvrste strukture. Iako Bluetooth uređaji za praćenje nisu učinkoviti kada su izvan dometa uređaja uparenih s istom vrstom uređaja za praćenje, obično su manji, jeftiniji i imaju duži vijek trajanja baterije od otprilike jedne do dvije godine.

Također su vodootporni, piše Cyber News.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.