neiskrenost u poslovanju

Sateliti otkrili neugodnu istinu o industrijskom izlovu ribe, brojke su stravične

12.01.2024 u 08:04

Bionic
Reading

Kombinirajući svemirsku tehnologiju s najsuvremenijim strojnim učenjem, stručnjaci su mapirali neobjavljene industrijske aktivnosti na moru u dosad nedosegnutom mjerilu

Sateliti za promatranje Zemlje pomogli su u otkrivanju globalnih ribarskih plovila koja prethodno nisu mapirana, otkrivajući da je gotovo 75 posto svjetske industrijske aktivnosti na moru bilo 'skriveno' od pogleda javnosti.

Koristeći satelitske snimke od 2017. do 2021., GPS podatke plovila i softver za strojno učenje, tim predvođen Global Fishing Watchom stvorio je prvu svjetsku kartu prometa velikih plovila i pučinske infrastrukture. Njihova otkrića iznose na vidjelo velik broj 'tamnih plovila' ili onih koja se prije nisu pojavljivala u javnim sustavima praćenja, nudeći tako bolje razumijevanje globalnog utjecaja ljudske aktivnosti na moru.

Nove karte su javno objavljene i nude potpuniji pogled na industrijalizaciju oceana, što može pomoći istraživačima da se pozabave globalnim problemima kao što su klimatske promjene. Sveobuhvatniji pogled na promet plovila poboljšat će procjene emisija stakleničkih plinova na moru i pozvati na odgovornost strane odgovorne za njegovo onečišćenje.

'Prateći i karakterizirajući aktivnost ovih ekspanzivnih tamnih flota, možemo početi bolje razumjeti i kvantificirati ne samo ilegalni ribolov, već i velik dio ljudske aktivnosti koja utječe na naš morski okoliš', rekao je Paul Woods, glavni direktor za inovacije Global Fishing Watcha, u službenoj izjavi. 'Ovo su uzbudljiva vremena kada je riječ o otvorenim, dostupnim podacima koje svatko može besplatno koristiti da bi razumio i zagovarao krhka morska područja do kojih mu je najviše stalo.'

Analiza tima pokazala je da se 75 posto svjetskih industrijskih ribarskih plovila te više od 25 posto transportnih i energetskih plovila ne prati javno, što predstavlja izazov za upravljanje prirodnim resursima kao što su zaštićena morska područja.

Većina neucrtanih industrijskih ribarskih brodova pronađena je oko Afrike i južne Azije. Iako postoji niz opravdanih razloga za to što se plovilo ne pojavljuje u javnom sustavu nadzora, mnoga od njih često se bave nezakonitim, neprijavljenim i nereguliranim ribolovom, navodi se u priopćenju.

'Nova industrijska revolucija pojavljuje se u našim morima i bila je neprimijećena - sve dosad', rekao je David Kroodsma, direktor istraživanja i inovacija u Global Fishing Watchu te jedan od vodećih autora studije, u drugoj izjavi uz koju je objavio nalaze. 'Na kopnu imamo detaljne karte gotovo svake ceste i zgrade na planetu. Nasuprot tome, rast aktivnosti u našim oceanima uglavnom je bio skriven od pogleda javnosti. Ova studija pomaže u uklanjanju slijepih točaka te baca svjetlo na širinu i intenzitet ljudske aktivnosti na moru.'

Tim je uspio identificirati lokaciju plovila i offshore infrastrukture u obalnim vodama na šest kontinenata, gdje je koncentrirano više od 75 posto industrijske aktivnosti. To je pak otkrilo promjene trendova u ribolovnoj aktivnosti, a ona je globalno pala za oko 12 posto tijekom pandemije covida, piše Space.

U međuvremenu, razvoj energetske industrije na moru - kao što su bušenje nafte i vjetroturbine - značajno se povećao, ali aktivnost transportnih i energetskih brodova ostala je stabilna.

'Povijesno gledano, aktivnost plovila oduvijek je bila slabo dokumentirana, ograničavajući naše razumijevanje načina korištenja najvećeg svjetskog javnog resursa - oceana', rekao je Fernando Paolo, jedan od autora i viši inženjer za strojno učenje u Global Fishing Watchu. 'Kombinirajući svemirsku tehnologiju s najsuvremenijim strojnim učenjem, mapirali smo neobjavljenu industrijsku aktivnost na moru u mjerilu kakvo prije nismo mogli postići.' Njihova otkrića objavljena su 3. siječnja u časopisu Nature.