NOVA ŠUŠKANJA

Reddit ove godine planira IPO?

03.01.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Osnivač Reddita rekao je da je na početku ta društvena medijska platforma više ličila na 'domaću zadaću koja je izmakla kontroli' nego na pravi posao, dok se tvrtka navodno priprema za IPO (inicijalnu javnu ponudu) 2024. godine

Steve Huffman, osnivač i izvršni direktor Reddita, pokrenuo je tvrtku 2005. godine, a za Fast Company je, u intervjuu objavljenom u utorak, rekao da je rast i uspjeh tvrtke premašio njegova očekivanja.

Huffman je napustio tvrtku četiri godine nakon osnivanja kako bi se usredotočio na niz drugih poduhvata prije nego se vratio tvrtki kao izvršni direktor 2015. godine. A sve to nakon pobune protiv privremene izvršne direktorice Ellen Pao.

Huffman je rekao kako se u trenutku kada je otišao iz tvrtke pitao hoće li Reddit ikada biti uspješna priča. 'Mislio sam: Pa, to stvarno nije posao - to je kao domaća zadaća koja je izmakla kontroli. Tako da me stvarno iznenađuje što je to danas pravi posao koji raste', ustvrdio je, prenosi Business Insider.

Huffman je objasnio da je, kad je tvrtka prvotno osnovana, bio najaktivniji korisnik.

'Većinu sadržaja sam objavljivao sam prva dva mjeseca - imao sam različite račune i negdje u kolovozu prvi put jedan dan nisam objavio nikakav sadržaj. Pravi korisnici jesu. I doslovno svaki dan od tada, Reddit je bio veći nego što sam ikada mislio da će biti', naveo je.

Huffman je rekao Fast Companyju da se Reddit trenutno fokusira na nekoliko područja profitabilnosti, uključujući oglašavanje i naplatu tvrtkama za pristup podacima.

U travnju je naveo da su velike tvrtke poput OpenAI-a, Googlea i Microsofta trenirale svoje AI modele koristeći podatke s Reddita. Kao rezultat toga, tvrtka je odlučila uvesti naknade za svoj Application Programming Interface (API) kako velike tvrtke ne bi mogle besplatno koristiti te usluge.

Osim toga, tvrtka više ne dopušta svim korisnicima da se odjave od personaliziranih oglasa - procijenila je, naime, da je u 2022. godini zaradila oko 503 milijuna dolara zahvaljujući oglašavanju.

Sada ta društvena medijska platforma cilja na IPO u prvom kvartalu 2024. godine s procijenjenom vrijednosti od 15 milijardi dolara, te pregovara s potencijalnim investitorima poput Goldman Sachsa i Morgan Stanleyja, prema izvješću Bloomberga.