VELIKA PREKRETNICA

Reddit napokon izlazi na burzu kapitala: Evo s kakvim se izazovima susreće

22.03.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Uspješan IPO Redditu bi mogao donijeti sredstva za ulaganje u ključna područja ulaže u ključna područja za rast, uključujući izgradnju novih izvora prihoda

Reddit, jedna od prvih društvenih mreža, napokon će biti uvršten u kotaciju New York Stock Exchange, više od desetljeća nakon brojnih drugih tvrtki tog tipa.

Velika je to prekretnica za gotovo 20 godina staru tvrtku, nešto za što se Reddit priprema barem od 2021., kada je zaposlio svog prvog glavnog financijskog direktora.

Također označava prvu tvrtku društvenih medija koja izlazi na burzu kapitala u posljednjih nekoliko godina. Njezin (ne)uspjeh mogao bi biti putokaz drugim tvrtkama koje razmatraju javnu ponudu dionica.

Uspješan IPO Redditu bi mogao donijeti sredstva za ulaganje u ključna područja ulaže u ključna područja za rast, uključujući izgradnju novih izvora prihoda, dok nastoji preuzeti pravo na pružanje podataka za rastuću industriju modela jezika umjetne inteligencije.

Također bi mogao uspostaviti održivu vlasničku strukturu za tvrtku s poviješću vlasničkih promjena i kontroverzi u vodstvu.

Izazov profitabilnosti

Ali, uspjeh je daleko od zajamčenog. Reddit nikada nije ostvario profit, a i sami priznaju kako možda nikad neće u tome uspjeti, ili ga neće moći održati.

Tvrtka također daje vjernim korisnicima priliku kupovine dionica tijekom IPO-a, što je potez odličan za odnose s javnošću, ali u praksi riskantan jer bi mogli uzdrmati cijenu dionice odluče li se odmah na prodaju. Uz to, iza nas je nekoliko teških godina za javne ponude dionica općenito.

Iako je 2021. bila rekordna godina za tvrtke koje su željele javno debitirati na američkom tržištu dionica, sklapanje poslova na Wall Streetu je od tada uglavnom presušilo, jer su se direktori borili sa strahovima od recesije, povišenim kamatama i rastućim geopolitičkim napetostima.

Iako je aktivnost IPO-a sada u trendu rasta - do sada su ove godine održana 23 IPO-a, za 15 posto više nego lani - tvrtke koje su izašle na burzu imale su slabije rezultate od prosjeka indeksa S&P 500 za oko dva postotna boda.

Reddit je svoje dionice procijenio na 34 američka dolara po komadu, što je najviša cijena. To bi vrijednost tvrtke postavilo na oko šest milijardi dolara, manje od 10 milijardi dolara vrijednosti koju je tvrtka ciljala na privatnom tržištu 2021. godine.

Sad ili nikad?

Ipak, možda je sad pravi trenutak za izlazak Reddita na burzu. Industrija društvenih mreža priprema se za potencijalni 'potres' ako prijedlog zakona kojim bi se mogao zabraniti TikTok u Sjedinjenim Državama - koji je već prošao Zastupnički dom - napreduje dalje.

Dio analitičara na Wall Streetu vjeruju kako Reddit ima još prostora za rast, nakon povećanja korisničke baze za oko 40 posto između 2021. i 2023. Također, priliku vide u širenju na druge jezike. Reddit je, naime, trenutno dostupan na manje od deset jezika.

Izazov neće biti samo rast, već i monetizacija. U planu je, između ostalog, licenciranje njihovih podataka za pomoć u obuci modela umjetne inteligencije. Nedavno su sklopili ugovor o licenciranju umjetne inteligencije s Googleom, navodno vrijedan 60 milijuna dolara godišnje.

To nije dobro sjelo dijelu korisnika, ali ni regulatornim agencijama. Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) pokrenula je istragu prodaje korisničkih podataka, piše CNN.