Tim DBS Robotics

Pleše, igra nogomet i visok je samo 14 centimetara: Ovo je najmanji robot na svijetu

28.02.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Ovaj robot manji je od standardne kemijske olovke, a upravo je srušio Guinnessov rekord za najmanjeg humanoidnog robota na svijetu. Sićušnog robota izgradili su članovi školskog tima za robotiku u Hong Kongu. Visok je tek 14 centimetara, odnosno jedan centimetar niži od prethodnog rekordera, onog Zaina Ahmada Qureshija iz Pakistana

Kako bi srušio rekord, robot ne smije biti tek igračka. Mora biti sposoban kretati se na dvije noge i micati ramenima, laktovima, koljenima i bokovima. Ipak, novi rekorder ne zaustavlja se tek na hodanju i micanju rukama. U videu možete vidjeti kako se robota može programirati na ples, kung-fu, čak i igranje nogometa.

Četiri člana tima u školi za dječake Diocesan (od sedmog do 4. razreda srednje škole), dizajnirali su i izradili robota koji se kreće uz pomoć servo motora. Tim motorima upravlja se pomoću kontrolne ploče pričvršćene na leđa robota, a njome se može upravljati tipkama ili mobilnom aplikacijom, piše Forbes.

Učenici Isaac Zachary To, Aaron Ho Yat Fung, Justin Wang Tou Duong i Ngo Lei Leung dizajnirali su i izradili akrilne panele robota i pomoću 3D printera načinili komponente u školskom laboratoriju. Robota pokreće litij-ionska baterija od 7,4V.

Tim DBS Robotics kaže kako su odlučili izraditi što je manjeg robota moguće, kako bi troškovi masovne proizvodnje bili niski. Kažu kako sanjaju o danu kada će svako kućanstvo u Hong Kongu i šire, bez obzira na primanja, lako moći doći do pristupačnog, malenog robota koji im može služiti kao alat za obrazovanje.

'Planiramo objaviti dizajn i kod za programiranje kako bi još dodatno promovirali STEAM obrazovanje', kaže jedan član tima za Guinness World Records, prenosi Forbes Hrvatska.

Gotovo pa nema bolje promocije za STEAM od školske robotike, koju djeca diljem svijeta strastveno prate i sate slobodnog vremena posvećuju pripremama za natjecanja u robotici koja kombiniraju napredne inženjerske vještine s uzbuđenjem natjecanja.

Prije mjesec dana, neprofitna udruga za promociju znanosti, inženjerstva i tehnološkog obrazovanja, FIRST, otvorila je svoje popularno godišnje natjecanje u robotici. Srednjoškolci diljem svijeta imaju zadatak izgraditi robota industrijskih dimenzija koji se može kretati kroz komplicirani poligon. Prošle godine, za naslov prvaka natjecalo se preko 3,300 međunarodnih timova.

Roboti u prošlosti Guinnessov rekord su rušili za: najsnažniju robotsku ruku, najveću robotsku ruku u svemiru, robota koji najbrže riješi Rubikovu kocku (0,38 sekundi), kao i prvog robota-dadilju. Dadilja ima dva stereotipna 'oka' – zapravo kamere – kojima prepoznaje okolinu i lica, kao i osam 'ušiju' – odnosno mikrofona – kojima raspoznaje govor. Ima vokabular od 3.000 riječi.