WALL STREET

Pale cijene dionica tehnoloških divova, među najvećim gubitnicima Apple

03.01.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, pod pritiskom pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, dok je Dow Jones blago porastao

Dow Jones ojačao je 0,07 posto, na 37.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,57 posto, na 4.742 boda, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 14.765 bodova.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Applea, kojoj je cijena pala gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Znatno su pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft. U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju. Zahvaljujući tome, krajem prošle godine Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu, dok se S&P 500 toj razini primaknuo na manje od 1 posto.

'Ulagači su zadovoljni zbog snažnog rasta tržišta krajem prošle godine i popustljivih poruka Feda. Pozitivno je što bi se, čini se, mogla izbjeći recesija. No, to još ne znači da smo izašli iz šume. Čak i uz postupno smanjenje kamata Feda, monetarna politika bit će čvrsta i usporavati gospodarsku aktivnost', kaže Jason Pride, strateg u tvrtki Glenmede.

Stoga će u fokusu ulagača ovoga tjedna biti objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika Feda u prosincu, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike. Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u ožujku.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, kao i dan prije, dok ulagači čekaju nove vijesti i gospodarske pokazatelje, koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen.Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 7.735 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 16.757 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.518 bodova.

Azijske burze prate pad Wall Streeta, dolar ojačao

Na azijskim su tržištima u srijedu burzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 2,1 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu.