PREMIJERA SE BLIŽI

Novi Samsung stiže uskoro, pogledajte što možemo očekivati od Galaxyja S9

31.01.2018 u 08:37

Bionic
Reading

Datum predstavljanja nove perjanice daje naslutiti kad bi se mogao pojaviti u prodaji, kako bi mogao izgledati te kako će se nositi s ljutim suparnikom, Appleovim iPhoneom X

Kao što smo već pisali, Samsung će gotovo sigurno svoj novi top model S9, skupa s modelom S9 Plus, predstaviti u nedjelju, 25. veljače, u sklopu sajma Mobile World Congress u Barceloni.

Datum predstavljanja nove perjanice među pametnim telefonima s operativnim sustavom Android daje naslutiti kad bi se mogao pojaviti u prodaji, kako bi mogao izgledati te kako će se nositi s ljutim suparnikom, Appleovim iPhoneom X.

Ovo su najiščekivaniji smartfoni u 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Weibo

Dakle, datum predstavljanja je gotovo sigurno 25. veljače, što znači kako bi predbilježbe mogle krenuti tijekom zadnjeg dana MWC-a, u četvrtak 1. ožujka, a u prodaju bi mogao krenuti u petak, 16. ožujka. Obično prođe bar dva tjedna od dana kad počnu primati predbilježbe do početka prodaje.

Predstave li ga doista na navedeni dan, Galaxy S9 će stići ranije nego što se očekivalo: 10 mjeseci i 23 dana nakon Galaxyja S8.

To upućuje na zaključak kako neće biti velikih promjena, već eventualno više manjih nadogradnji i poboljšanja u odnosu na postojeći top model. Recimo, premjestit će čitač otiska prsta negdje gdje ga je lakše dohvatiti, a softver za digitalnog pomoćnika Bixbyja radit će odmah kako treba. Ništa revolucionarno, dakle.

Pet odobrenja za aplikacije za Android na koja treba posebno paziti Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Zinkevych / Alamy

Poboljšanja će vjerojatno obuhvatiti i kameru, koja mora sustići (ako ne već i prestići) Googleove modele Pixel 2 i 2 XL. Nagovještaj za to daje i jedini tekst na pozivnici, koji kaže: The Camera. Reimagined. (Kamera. Ponovno osmišljena.)

Moguće je kako će ponuditi varijabilni otvor blende f/1.5-2.4., što bi trebalo omogućiti bolje fotografije pri slabijem osvjetljenju i dubinu polja, a što je važnije od povećanja broja megapiksela u senzoru.

Raniji datum predstavljanja od očekivanog znači i kako bi se novi senzor čitača otiska prsta, ugrađen u zaslon, mogao naći u modelu Note 9 umjesto u Galaxyju S9.

No, zato bi trebao dobiti najnoviji i dosad najbrži procesor za Androide, Qualcommov Snapdragon 845, koji je bio predstavljen mjesec dana ranije nego što je to bio slučaj s modelom 835. Slučajnost? Ili je Samsungov partner požurio kako bi stigao ugraditi ga u novu perjanicu?

Neće biti čudno ako iskoriste priliku kako bi se ponovno narugali Appleu i, moguće je, ponudili značajke koje je Apple ovog puta izostavio. Ulaz za slušalice je već stara priča, ali nije za isključiti kako će ponuditi poboljšanu tehnologiju prepoznavanja lica u kombinaciji sa čitačem otiska prsta, piše Tech Radar.