DIGITALNI NOMADI

Njima ne treba ured: Ovo su najbrže rastuća odredišta za digitalne nomade u 2023.

25.10.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Unatoč zahtjevima za povratak na posao koji posvuda odjekuju, rad na daljinu nastavlja rasti i preoblikovati gradove diljem svijeta. Stručnjaci su na internetskoj stranici Nomad List rangirali najbrže rastuća odredišta za digitalne nomade, analizirajući gotovo 300.000 prijava u svoju bazu podataka u posljednje dvije godine

Iako su vruće točke poput Valencije u Španjolskoj i Sardinije u Italiji olakšale digitalnim nomadima rad u inozemstvu, nijedan europski grad nije dospio na popis.

Zapravo, većina najbrže rastućih udaljenih radnih središta nalazi se u Aziji. Jedina iznimka? Glavni grad Urugvaja, Montevideo, koji je rangiran na šestom mjestu.

Tokio je zauzeo prvo mjesto kao najbrže rastuća destinacija za digitalne nomade, zabilježivši porast od 67 posto od 2018. do 2022., prema internetskoj stranici Nomad List. Glavni grad Japana je samo prošle godine imao porast od 369 posto radnika na daljinu.

Iako Japan trenutno nema vizu za digitalne nomade, ima sporazum o izuzeću od viza sa 70 zemalja i regija, što posjetiteljima omogućuje boravak do 90 dana, prema ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

Troškovi života u Tokiju su 47,9 posto jeftiniji nego u New Yorku bez stanarine, navodi Numbeo. Osim nižih troškova života, on digitalnim nomadima nudi mogućnost rada u jednoj od najvećih urbanih ekonomija na svijetu, navodi Bloomberg. Od 2023. Tokio je dom 29 kompanija s liste Fortune 500, čime je nadmašio njujorških 16 kompanija.

Valja napomenuti da je Japan ponovno otvorio svoje granice tek u listopadu 2022., nakon što ih je uglavnom zatvorio za strance tijekom pandemije.

Deset najbrže rastućih odredišta za digitalne nomade u 2023. godini:

  1. Tokio, Japan
  2. Da Nang, Vijetnam
  3. Seul, Južna Koreja
  4. Kuala Lumpur, Malezija
  5. Penang, Malezija
  6. Montevideo, Urugvaj
  7. Manila, Filipini
  8. Hanoi, Vijetnam
  9. Ho Chi Minh, Vijetnam
  10. Delhi, Indija

Da Nang u Vijetnamu zabilježio je rast od 99 posto u posljednjih pet godina, kao i rast od 107 posto u 2023. po broju digitalnih nomada. Građani gotovo 200 zemalja, uključujući SAD, mogu jednostavno podnijeti zahtjev za online turističke vize i boraviti u Vijetnamu do 90 dana.

Peti po veličini grad u Vijetnamu, Da Nang nudi besplatan Wi-Fi u svom središtu. Smješten je na obali, poznat po svojim pješčanim plažama i smatra se jednim od najpovoljnijih gradova u toj zemlji. Nalazi se u blizini poznatog Zlatnog mosta, a koji izgleda kao da ga drže divovske kamene ruke.

Seul u Južnoj Koreji rangiran je kao treća najbrže rastuća destinacija za digitalne nomade. Najveći je grad u toj zemlji i središte je velikih tehnoloških tvrtki kao što su Samsung, Hyundai i LG.

Prema podacima Economist Intelligence Unita za 2023., Seul je jedan od najpovoljnijih azijskih gradova za život te nudi posjetiteljima brzi internet i javni Wi-Fi na mnogim mjestima. Prema Numbeu, 27,4 posto je jeftiniji od New Yorka bez stanarine.

Baš kao i gradovi koji su zauzeli prva dva mjesta, Seul građanima SAD-a nudi mogućnost boravka u Južnoj Koreji do 90 dana bez vize.