IFMIF-DONES

Japanci žele ući u španjolsko-hrvatski projekt fuzijske energije

24.04.2024 u 18:16

Bionic
Reading

Hrvatskoj i Španjolskoj, koje imaju 55-postotni udio u projektu ispitivanja materijala za gradnju prve fuzijske nuklearne elektrane u Europi, do kraja godine bi se trebao priključiti Japan, rekli su Hini voditelji projekta nazvanog IFMIF-DONES

Prošli tjedan je u Tokiju održan sastanak Španjolske i Japana na kojem su razgovarali predstavnici njihovih ministarstava znanosti.

"Pregovori su uznapredovali, ali još nisu završili", rekao je Angel Ibarra, šef španjolskog tima.

Šef hrvatskog tima Tonči Tadić vjeruje da bi Japan mogao "ući s udjelom većim od 5 posto do kraja godine".

EU želi oko 2050. godine izgraditi elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži. Pri takvom brzom protoku atoma, sličnom onom koji se događa u jezgri Sunca, oslobađa se ogromna energija u vidu svjetla i topline.

Fuzijske elektrane bi tako proizvodile struju na inovativan način. Za pogon takvih nuklearki potrebni su deuterij, koji se može crpiti iz morske vode, i litij koji se nalazi u zemljinoj kori. Njihove su zalihe puno veće od uranija, korištenog u aktualnim fisijskim nuklearkama, koje uz to proizvode više radioaktivnog otpada.

No da bi se takva fuzijska elektrana izgradila potrebno je ispitati materijale za njenu gradnju.

Španjolski i hrvatski fizičari to će raditi od 2035. godine u mjestu Escuzar na jugu Španjolske. Ondje se trenutno gradi znanstveni laboratorij potreban za takva ispitivanja.

Projekt ispitivanja je nazvan IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented NEutron Source) i košta 707 milijuna eura, procijenjeno je 2021. godine. Točan iznos potrebnog novca bit će poznat kada se u izračun uključi inflacija tijekom protekle dvije godine.

Španjolska ima 50 postotni udio tom u projektu, a Hrvatska 5 postotni. Hrvatska će sukladno tome isporučiti dizalice, izmjenjivače topline ulja i vode za hlađenje litija, te četiri posebno dizajnirana modula koji će se ugrađivati u postrojenje u Španjolskoj. Njeni fizičari, uglavnom s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, kasnije će provoditi ispitivanja.

Španjolska i Hrvatska sada traže partnere među 15 zemalja i međunarodnih organizacija koje su se okupile na zajedničkom sastanku u Zagrebu prošli mjesec.

Fuzija za energiju (Fusion for Energy), organizacija Europske unije specijalizirana za znanstvene eksperimente vezane uz fuziju, potvrdila je interes za ulaskom. Dosad se razgovaralo o 20 postotnom udjelu, što bi moglo biti potvrđeno 12. srpnja na sastanku te organizacije u njenom sjedištu u Barceloni.

Ulaskom Fuzije za energiju i Japana projekt bi imao 80 posto vlasnika. 

Tadić je rekao da se "intenzivno pregovara" i s Njemačkom, Italijom i Slovenijom oko preostalog udjela.

"U ovom trenutku je najvažnije da Hrvatska i Španjolska snažno idu prema naprijed", izjavio je Tadić.