DUGO SE ČEKALO

Napokon: Od ove godine isti punjač za sve mobitele, tablete i fotoaparate u EU

02.01.2024 u 08:46

Bionic
Reading

Svi mobiteli, tableti i fotoaparati morat će u ovoj godini imati isti punjač - USB-C utor (USB Type C) postaje standard, podsjetila je Europska komisija u objavi na Facebooku netom prije nego što je svijet zakoračio u 2024.

'Čekanju je kraj. Od 2024. pa nadalje, USB-C će biti jedinstveni standard za sve elektroničke uređaje u EU. Nakon 2024. nema više slušanja: 'Žao mi je, nemam taj kabel' ', objavila je Europska komisija na Facebooku, napominjući da se pozitivni učinci već vide.

Zahvaljujući novim propisima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki uređaj, jer mogu koristiti univerzalni punjač za širok raspon malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Odluka, koju je podržala hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, donesena je prije nekoliko godina, a Vijeće EU je nedavno dalo konačnu saglasnost za obavezno uvođenje jednog punjača za sve elektronske uređaje. To će, između ostalog, značajno smanjiti e-otpad.

Važno je napomenuti da ova promjena neće stupiti na snagu odmah 1. siječnja nove godine, već će proći određeno razdoblje prilagodbe. Očekuje se da će obvezna uporaba univerzalnog punjača početi do kraja 2024. za sve mobilne telefone, tablete i druge elektroničke uređaje. Nadalje, od proljeća 2026. isti punjač će se morati koristiti i za laptope.

Unatoč početnoj zabrinutosti nekih tvrtki, Apple je, primjerice, već ove godine u EU počeo prodavati mobitele s USB-C utorom. Proizvođači i trgovci još uvijek imaju vremena prilagoditi se novom pravilu, a EU vjeruje da će standardizacija USB-C utora imati pozitivan utjecaj na potrošače diljem Europe.