INTERVJU: MATIJA ŽULJ, AGRIVI

Stižu laserski uništavači korova, automatizacija berbe i dronovi: Koje tehnologije će promijeniti poljoprivredu

01.01.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Agrotehnološka tvrtka Agrivi hrvatski je pionir te jedan od globalnih lidera u softverskim rješenjima za digitalizaciju poljoprivrede, s čijim smo osnivačem Matijom Žuljem razgovarali o tehnološkim inovacijama i kako su one revolucionalizirale poljoprivredu, o ključnim trendovima, očekivanjima za 2024. godinu te utjecaju tehnologije na transparentnost lanca opskrbe

Kojim ste tehnološkim inovacijama svjedočili u poljoprivredi u 2023. godini i koliko su one unaprijedile i transformirale industriju? S kojim se pritom sve izazovima poljoprivreda suočila, uslijed problema u opskrbnim lancima, rata u Ukrajini i inflacije?

Kao i u drugim industrijama, tako je i poljoprivreda globalno u 2023. godini bila obilježena brojnim izazovima kao što su inflacija, visoke cijene gnojiva i proizvoda za zaštitu usjeva, nedostatkom radne snage, izazovima u opskrbnim lancima, a povrh toga tu su i klimatske promjene koje uvelike utječu na prinose.

Međutim, upravo ovakvi ekonomski pritisci dovode do toga da su poljoprivrednici sve otvoreniji prema tehnologiji kao potencijalnim alatima za optimiziranje povrata i smanjenje financijskog rizika.

Naime, podaci koje imamo od naših klijenata koji koriste softver pokazuju da zahvaljujući tehnologiji i mogućnosti upravljanja procesima pomoću analitike i podataka, poljoprivrednici mogu primjerice značajno optimizirati korištenje vode u navodnjavanju za 15 posto, smanjiti upotrebu gnojiva za 13 posto, smanjiti potrošnju goriva za devet posto kao i smanjiti potrošnju pesticida za čak 21 posto. Osim toga, naši klijenti diljem svijeta bilježe povećanje profitabilnosti za čak 15 posto zahvaljujući optimizaciji rada, te prosječno oko 13 posto povećanja prinosa u godini dana.

Tehnološka revolucija u poljoprivedi doživjela je svoj uzlet u proteklih 10 godina, međutim ono što je uvijek bio izazov je stopa usvajanja tehnologije. Iako je i danas ta stopa niska, posebice u Hrvatskoj, ipak različita istraživanja globalno pokazuju da poljoprivrednici postaju sve otvoreniji prema tehnologiji.

Ono što se predviđa je da će agtech tržište doživjeti uzlaznu stopu tijekom 2024. godine i to upravo zbog veće motivacije poljoprivrednika za korištenjem tehnologije i uviđanjem benefita koje im nosi kako prebrodili ekonomske izazove koji će se nastaviti nažalost i u idućoj godini.

Kako tehnološke inovacije, posebno bazirane na umjetnoj inteligenciji, transformiraju praćenje i upravljanje usjevima u poljoprivredi? Što očekivati u 2024., koje nove trendove?

Umjetna inteligencija već je neko vrijeme prisutna u poljoprivredi i to prvenstveno u automatizaciji strojeva, pametnih prskalica i širokog spektra hardverskih proizvoda, ali i kao pokretač djelotvornih uvida, predviđanja i preporuka u softverskim proizvodima.

Ono što je obilježilo 2023. godinu kada govorimo o umjetnoj inteligenciji je svakako generativni AI, i to prvenstveno zbog njegove sposobnosti komuniciranja informacija u jednostavnom i ljudskom personaliziranom razgovoru, a upravo se to prepoznaje i kao jedan od benefita u poljoprivredi.

Zato generativna umjetna inteligencija nema samo ulogu u širokom rasponu rješenja za probleme iz stvarnog života u poljoprivredi, već je ono u ćemu donosi najveću prednost je osnaživanje poljoprivrednika svih veličina znanjem i savjetima na njihovom jeziku.

Naime, poljoprivredno-prehrambene tvrtke diljem svijeta sada mogu lako pokrenuti svoje AI agronomske savjetnike uz podršku AI platformi kao što je i naša AGRIVI Engage, a koje su dostupne kao upravljane usluge koje ne zahtijevaju interno znanje i iskustvo u području umjetne inteligencije od kompanija.

To kompanijama omogućuje ne samo da dođu do poljoprivrednika koji su dovoljno veliki da ih posjete i osobno daju savjete, već i da osnaže sve poljoprivrednike u njihovim ekosustavima trenutnim pristupom znanju i savjetima putem kanala koje već koriste – komunikacijskih platformi kao što su WhatsApp, Viber, Telegram ili neki drugi. Zato dokazano očekujemo veliki prodor i prve konkretne benefite generativnog AI-ja upravo u poljoprivredi u 2024. godini.

Koje se sve nove tehnologije danas koriste u poljoprivredi i za što se sve koriste? Kakvi su rezultati u Hrvatskoj i vani, te što Agrivi po tom pitanju radi?

U poljoprivredi tehnološke alate dijelimo na softverske alate za upravljanje poljoprivrednim operacijama, i hardverska rješenja za preciznu poljoprivedu.

Softver za upravljanje poljoprivredom, a to je ujedno i naš core proizvod u AGRIVI-ju, poljoprivrednicima omogućuje kontrolu složenih procesa, donošenje informiranih odluka i optimizaciju troškova na temelju uvida u stvarnom vremenu i naprednih analiza podataka, te da budu održivi odnosno prakticiraju regenerativne prakse u isto vrijeme.

Još neki primjeri tehnologije u poljoprivredi danas su primjerice robotika poput autonomnih traktora, automatizacija pljevljenja, rezidbe i berbe, sateliti i dronovi koji omogućuju sve bolji nadzor tla iz zraka, dodatno se razvijaju senzori i IoT uređaji kako bi omogućili sve bolje uvide direktno s polja, precizna poljoprivreda, a koja uključuje GIS i GPS sustave, VRA tehnologiju, itd.

Velika prednosti konkretno dronova je njihova značajka remote sensing, odnosno mogućnost da imaju pregled polja s velike udaljenosti i na taj način prate i bilježe sve informacije oko vitalnosti biljaka ali i cijelog polja. Ono što je trenutno najveći izazov u njihovom opširnijoj upotrebi i komplicira primjenu je što potrebno ishoditi dozvolu za letenje i najaviti ju. Taj će se izazov riješiti na način da neće svaki poljoprivrednik upravljati dronom samostalno, već će postojati pružatelji usluga koji će nuditi dronove poljoprivrednicima.

U primjeni digitalizacije predvodnik je Amerika, mi smo na samo pet posto

Žulj nam kaže da u primjeni tehnologije u poljoprovredi vodi SAD, gdje je digitalizacija na oko 30 posto. Usporedno s time digitalizacija poljoprivrede je u Europskoj uniji na nekih 15 posto, dok je u Hrvatskoj tek na oko 5 posto.

'Svjesni smo da je u Hrvatskoj poljoprivreda daleko od digitalizacije i da treba itekako više napora uložiti u edukaciju poljoprivrednika i što više poticati korištenje digitalnih poljoprivrednih rješenja, od kojih korist imaju i proizvođači, ali i potrošači', kaže nam Žulj. 

Budući da smo već 10 godina u industriji, iskustvo nam pokazuje da mala i srednja poljoprivredna gospodarstva vjerojatno neće napredovati sama. Naime, tehnologiju na globalnoj razini koriste velika poljoprivredna gospodarstva koja imaju resurse i kapaciteta primijeniti različita napredna rješenja, nažalost srednji i mali poljoprivrednici koji čine čak 98 posto svih poljoprivrednika u svijetu još uvijek trebaju ozbiljnije krenuti s digitalnom transformacijom.

Upravo takvi poljoprivrednici čine značajan udio u globalnoj pa tako i u hrvatskoj poljoprivredi, te trebaju pomoć i podršku šireg poljoprivrednog ekosustava kako bi prihvatili prakse upravljanja usjevima koje se temelje na tehnologiji i podacima.

Upravo smo zato u Agriviju razvili sveobuhvatan paket digitalnih poljoprivrednih rješenja, među kojima je i naše najnovije digitalno rješenje AI agronomski savjetnik, kojima želimo podržati sve dionike industrije u usvajanju promjena i podržati njihovu digitalnu transformaciju.

Kako će tehnologija poboljšati transparentnost lanca opskrbe u poljoprivredi, od proizvođača do potrošača? Možemo li biti optimistični uoči 2024. i što donose europske direktive?

Nova direktiva Europske unije o korporativnom izvještavanju o održivosti će među ostalim sigurno utjecati i na poboljšanje transparentnosti lanaca opskrbe u poljoprivredi. Zbog detaljnih podataka koje će proizvođači hrane i pića morati dostavljati u sklopu svojih nefinancijskih izvješća sigurno će utjecati na to da kompanije uvedu različite tehnologije koje će omogućiti veću transparentnost. Isto tako, i kupci zahtjevaju sve veću transparentnost kompanija i brendova i informacije o podrijetlu hrane, nutritivnim vrijednostima i procesima proizvodnje.

Tehnologija sljedivosti je jedan od primjera kako tehnologija može poboljšati transparentnost u proizvodnji i u distribuciji hrane. Sljedivost u proizvodnji daje informaciju o tome kako je hrana proizvedena, jer o proizvodnim praksama ovisi npr koliko pesticida je korišteno u biljnom uzgoju ili koliko antibiotika u životinjskom uzgoju.

Za proizvodnu sljedivost postoje softverska rješenja za upravljanje biljnom i životinjskom proizvodnjom koja daju uvid u sve bitne informacije o načinu proizvodnje. Ovakvu tehnologiju i mi u Agriviju nudimo prehrambenim kompanijama i trgovcima koji imaju vlastitu ili ugovorenu poljoprivrednu proizvodnju. Pomoću našeg kompanije dobivaju sveobuhvatan izvještaj o sljedivosti u obliku QR koda kojeg onda donose svojim kupcima koji na taj način mogu dobiti transparentne informacije i o podrijetlu, ali o procesu proizvodnje hrane koju kupuju.

S druge strane, za sljedivost u distribuciji se najčešće koriste rješenja koja bilježe put i uvjete na lokaciji kroz koje prolazi određeni proizvod, primjerice kao što za poštansku pošiljku možete pratiti gdje se pošiljka nalazi u kojem trenutku.

Općenito, trend pomaka preferencija potrošača prema zdravijoj prehrani kontinuirano se ubrzava i očekuje se da će dosegnuti svoj najbrži tempo do sada upravo u 2024. godini. Postoje već primjeri maloprodajnih tvrtki globalno, ali i u Hrvatskoj koje su uvele transparentne i sljedive proizvode, a koje bilježe povećanje prodaje sljedivih proizvoda. Sposobnost (konačno) unovčavanja transparentnosti i veće sigurnosti hrane implementacijom sljedivosti proizvodnje velika je korist i snažan poticaj za poljoprivredno-prehrambene tvrtke da digitaliziraju svoje poljoprivredne opskrbne lance.

U kombinaciji s obvezama tvrtki da izvještavaju o ESG-u, očekuje se skokoviti porast svijesti potrošača o svim aspektima proizvoda koje konzumiraju. Očekuje se da će tvrtke koje će preuzeti vodstvo u transparentnom pristupu potrošačima imati koristi od premije sve dok transparentni i sljedivi proizvodi ne postanu norma.

Ono u čemu trenutno vidimo najveću ulogu umjetne inteligencije u poboljšanju preciznosti poljoprivrednih procesa je u sve većoj automatizaciji i robotici. Primjerice, danas su u berbi postali aktualni strojevi koji gledaju koja je bobica dovoljno zrela, a koja nije i na taj pomažu u preciznosti berbe.

Drugi su primjer uništavači korova, strojevi koji laserski prepoznaju korov kod biljke i spaljuju ga i pridonose većoj zaštiti usjeva. Ovo su neki od aktualnih primjera tehnologije koji će značajno unaprijediti industriju.