NITKO SE NE MOŽE SAKRITI

Musk za američke obavještajce gradi ogromnu satelitsku špijunsku mrežu?

18.03.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Pokaže li se uspješnim, ovaj bi program mogao značajno unaprijediti sposobnost američke vlade i vojske za brzo uočavanje potencijalnih meta gotovo bilo gdje

SpaceX gradi mrežu stotina špijunskih satelita, u skladu s odredbama tajnog ugovora s američkom obavještajnom agencijom.

Mrežu gradi SpaceX-ova poslovna jedinica Starshield, prema ugovoru vrijednom 1,8 milijardi američkih dolara potpisanom 2021. godine s National Reconnaissance Office (NRO), obavještajnom agencijom koja upravlja špijunskim satelitima.

Planovi pokazuju opseg uključenosti SpaceX-a u američke obavještajne i vojne projekte i ilustriraju dublje ulaganje Pentagona u ogromne satelitske sustave u niskoj Zemljinoj orbiti s ciljem podrške kopnenim snagama.

Pokaže li se uspješnim, ovaj bi program mogao značajno unaprijediti sposobnost američke vlade i vojske za brzo uočavanje potencijalnih meta gotovo bilo gdje.

Ugovor signalizira rastuće povjerenje obavještajnog establišmenta u tvrtku čiji se vlasnik Elon Musk sukobio s administracijom američkog predsjednika Joea Bidena i izazvao kontroverze oko korištenja konstelacije Starlink u ukrajinskom ratu.

Najveći svemirski nadzorni sustav ikad

Zasad nije poznato kad bi nova mreža mogla postati operativnom, kao ni koje su druge tvrtke uključene u ovaj program. NRO je priznao razvoj sofisticiranog satelitskog sustava i partnerstvo s drugim vladinim agencijama, tvrtkama, istraživačkim institucijama i državama.

Odbili su za Reuters komentirati kako je SpaceX uključen u taj razvoj. 'Nacionalni ured za izviđanje razvija najsposobniji, najraznovrsniji i najotporniji svemirski obavještajni, nadzorni i izviđački sustav koji je svijet ikada vidio', rekao je glasnogovornik NRO-a.

Otprilike desetak prototipova lansirano je od 2020. godine, među ostalim satelitima na SpaceX-ovim raketama Falcon 9.

Baza podataka američke vlade o objektima u orbiti pokazuje kako je nekoliko misija SpaceX-a postavilo satelite koje ni tvrtka ni vlada nikada nisu priznale. Pentagon je već veliki klijent SpaceX-a, čijim raketama rakete Falcon 9 lansira vojne terete u svemir.

Starshieldov prvi prototip satelita, lansiran 2020. godine, bio je dio zasebnog ugovora od otprilike 200 milijuna dolara, koji je pomogao pozicionirati SpaceX za posao od 1,8 milijardi dolara.

Planirana mreža Starshield odvojena je od Starlinka, SpaceX-ove rastuće komercijalne širokopojasne konstelacije koja ima oko 5.500 satelita u svemiru za pružanje gotovo globalnog interneta potrošačima, tvrtkama i vladinim agencijama.

Napetosti u odnosima s Bijelom kućom

Musk, također osnivač i glavni izvršni direktor Tesle i vlasnik tvrtke društvenih medija X, potaknuo je inovacije u svemiru, ali je izazvao frustraciju među nekim dužnosnicima u Bidenovoj administraciji zbog svoje prethodne kontrole nad Starlinkom u Ukrajini, gdje ga vojska Kijeva koristi za sigurnu komunikaciju u sukobu s Rusijom.

To što on upravlja Starlinkom u ratnoj zoni, a ne američka vojska, stvorilo je napetost između njega i američke vlade.

Mreža Starshield dio je sve intenzivnije utrke između SAD-a i njegovih suparnika, s ciljem zauzimanja dominantne vojne pozicije u svemiru, djelomično širenjem špijunskih satelitskih sustava dalje od glomaznih, skupih svemirskih letjelica na višim orbitama.

Kina također planira započeti izgradnju vlastitih satelitskih konstelacija. Pentagon je također upozorio na svemirskim oružjem iz Rusije, koje bi moglo onesposobiti cijele satelitske mreže. Starshield ima za cilj biti otporniji na napade sofisticiranih svemirskih sila. Mreža također ima namjeru uvelike proširiti mogućnosti daljinskog očitavanja američke vlade.

Sastojat će se od velikih satelita sa slikovnim senzorima, kao i većeg broja relejnih satelita koji prosljeđuju slikovne podatke i druge komunikacije preko mreže pomoću međusatelitskih lasera. Špijunski sateliti će sadržavati senzore koje je osigurala druga tvrtka.